Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Peggy Dicksdotter Hermansson: Simrishamnsambulansen kommer i Kjesarens nya kläder

Det är gott att läsa i Ystads Allehanda 29 april att regionalliansen menar att Simrishamns sjukhus fyller en viktig roll för sydöstra Skåne. Efter allt debatterande så kommer idel positiva nyheter. Eller är det något som saknas, likt kejsarens nya kläder? Ja, ambulansverksamheten.
Sjukhuset i Simrishamn fyller en viktig funktion för sydöstra Skåne, skriver fyra allianspolitiker.
Sjukhuset i Simrishamn fyller en viktig funktion för sydöstra Skåne, skriver fyra allianspolitiker.
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

”Det blir ingen förändring”, låter regionens tjänstemän hälsa via Liberalernas politiska sekreterare Eric Nordqvist.

Ordförande Gilbert Tribo i beslutande nämnd går inte att nå. Vice ordförande är tillmötesgående och menar att det var för få som besökte akuten i Simrishamn på helger, så akuten togs bort i upphandlingen som nu träder i kraft.

Något underlag för hur många sydöstskåningar som själva har tagit sig till akuten i Ystad, förefaller dock att saknas. Men visst måste utredningen som föregicks av beslutet att visa på detta – eller tänkte man inte på det?

Och har man inte under alla dessa år förundrats över hur få skåningar i sydöst som besöker akuten i Simrishamn? Är de så exceptionellt friska? Naturligtvis inte.

Simrishamns kommun har dessutom bland de äldsta kommuninvånarna i landet, samtidigt som området är en stor turistmagnet.

Vän av ordning säger nu att ambulansen visst ska utgå från Simrishamn på helgerna, även i fortsättningen. Ja visst är det så. Utgå ja – men för att sedan köra vidare till Ystad. Och det är här det kan uppstå fatala vårdskador och lidande.

För det är under tiden som ambulansen kör till Ystad, som en annan sydöstskåning kan behöva akut hjälp. Och då får denne vänta på att ambulansen ska köra de uppemot tio milen, varav hälften som en tom transportsträcka, tillbaka till en rimligen svårt sjuk människa.

Hur går resonemanget? Vad är Regionen beredda att betala för pris, och vad blir priset för Skåningarna i sydöst?

Vidare pratas det om direktinläggningar av sköra och sjuka äldre i Simrishamn, och visst vore det toppen om det blir så. Att dessa äldre ska slippa att åka till Ystad, för att där nedprioriteras och behöva ligga på en hård brits i timmar, för att sedan skickas tillbaka till Simrishamn för inläggning – om möjligt i sämre skick än när man kom till sjukhuset.

Satsningar som beskrivs i inlägget från 29 april är förstås välkomna, men det räcker inte. Ambulansen behöver kunna landa på akuten i Simrishamn, för att snabbt kunna vara ute igen.

Jag skulle önska att pajkastningen i frågan byts mot en prestigelöshet, och att någon både kan se och förstå problemet, genom att ”vi gör om och gör rätt”.

Med vänliga hälsningar

Peggy Dicksdotter Hermansson

Läs mer