Annons
Insändare

Per Andersson: Hur många scener krävs det i en kultur kommun?

Liberalerna går till attack i sin insändare ”Simrishamn hade behövt både konsthall och kulturscen” i YA 1 juli mot sin samarbetspartner Moderaterna samt Socialdemokrater och Sverigedemokrater. Det blir tydligare och tydligare att Alliansen inte har någon plan för vad de vill göra under mandatperioden.
Simrishamn • Publicerad 5 juli 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Biografen Grand skulle till exempel kunna tjänstgöra som Simrishamns kulturscen.
Biografen Grand skulle till exempel kunna tjänstgöra som Simrishamns kulturscen.Foto: Peter Hellemarck

Simrishamns kommun är en kulturkommun med ett stort kulturutbud om man höjer blicken och ser bortom centralorten.

När det kommer till kulturscener så finns det två stycken som uppfyller ”gul klass” nämligen Skillinge teater och Teaterbiografen Grand.

Annons

För evenemang som inte kräver stor scen finns det många tillgängliga scener runtom i kommunen och då både kommunalägda och förenings ägda scener som till exempel Bygdegården i Tommarp, Allaktivitetshuset Gärsnäs, Borrby skola, Medborgarhuset i Sankt Olof samt La Sala och Aulan på Fredsdalsgatan i Simrishamn.

Det är glädjande att nu Moderaterna och Sverigedemokraterna indirekt ställts sig bakom vårt tidigare initiativärende gällande partnerskap mellan kommun och de privata kultur och fritids organisationerna. Det Liberalerna vill kan uppnås genom IOP (ideburet offentligt partnerskap).

När det kommer till konsthall så hade vi socialdemokrater ett initiativ ärende som vi ville väcka i nämnden under förra mandatperioden. Vi såg möjligheten till att använda Skeppet som har ett strategiskt bra läge som någon form av besökscenter som till exempel konsthall eller hällristningscenter.

Det märkliga var att just Liberalerna yrkade på ett avslag som innebar att initiativet inte fick väckas och någon utredning gjordes inte, ett avslag som då fick stöd av hela alliansen samt Sverigedemokraterna.

Som jag inledde så verkar det som om alliansen inte har någon plan för vad de vill göra inom kultur- och fritidsområdet, detta ser man också på de ärenden som kommer upp i nämnden som idag mer eller mindre endast är en förvaltare av en förvaltning.

Per Andersson (S), andre vice ordförande kultur- och fritidsnämnden, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons