GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Per Gustafsson (SD): Färre engagerar sig politiskt

Svar till Tomelilla-alliansen insändare tisdagen den 12 oktober ”Demokratiska skäl att behålla 41 ledamöter”.
Tomelilla • Publicerad onsdag 00:30
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den styrande Allliansen i Tomelilla: Per-Martin Svensson (M), Carina Persson (L), Leif Sandberg (C) Bo Herou (KD).
Den styrande Allliansen i Tomelilla: Per-Martin Svensson (M), Carina Persson (L), Leif Sandberg (C) Bo Herou (KD).
Foto: Henrik Ekblom Ystén

Först ingen har påstått att i fullmäktige var det mer än Sverigedemokraterna som ville ha ner antalet ledamöter till 31.

Det var vid förhandlingar för att Er budget skulle gå igenom som detta togs upp, då fick jag uppgifter att tre av fyra Alliansföreträdare kunde gå med på kravet, sedan var det helt andra tongångar i fullmäktige.

Demokrati utgår från folket. Det verkar ingen annan än Sverigedemokraterna bry sig om.

Om man kan förvanska resultatet genom att det inte blir enligt folkviljan i fullmäktige utan till Alliansen eller för den delen Socialisternas fördel är det helt ok för er. Så mycket betyder demokratin för er, men då får ni också ta konsekvenserna.

Ser man i dagsläget är det färre och färre som engagera sig både politiskt och inom föreningslivet, engagerar man sig är det ofta i en enskild sakfråga. Här borde kommunen följa trenden, färre engagerade färre platser i fullmäktige.

Visst är vi till ytan en stor och långsträckt kommun om man ser till antalet invånare. Invånare som lyser med sin frånvaro på fullmäktige.

Ser man till en hel mandatperiod, hur många vanliga invånare besöker fullmäktige som inte är politiskt engagerad? Om jag säger tio så är jag väl ganska nära sanningen.

Om vi då är 41 eller 31 ledamöter spelar nog mindre roll under en mandatperiod i fullmäktige.

Då tycker Sverigedemokraterna det är bättre att säkerställa att demokratin speglas i fullmäktige.

Per Gustafsson, Sverigedemokraterna Tomelilla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.