Insändare

Per Gustafsson (SD): Så här vill vi göra med public service

Förtydligande vad Sverigedemokraterna vill med public service. Det har målats upp en hel del halmgubbar de senaste veckorna och sakfrågorna är sedan länge bortglömda, därför detta inlägg.
Media • Publicerad 5 mars 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Exteriör på Sveriges Radio.
Exteriör på Sveriges Radio.Foto: Jessica Gow/TT

Sverigedemokraterna i kulturutskottet begärde ett samtal med public service kring hur man ser på måluppfyllelse av sändningstillståndets krav om saklighet, opartiskhet, väsentlighet och relevans.

Det här har upprört många partier framförallt partierna på vänsterkanten och SVT:s VD Hanna Stjärne sa ”En gräns har passerats”. Detta för att de demokratiskt valda partierna i kulturutskottet skulle kunna ställa frågor till public service-chefer.

Linus Bylund har också fått en hel del kritik efter att blivit intervjuad av tidningen Fokus, där han fritt får ge sin bild av hur han ser på public service och hur han ser på hur man ska kunna bestraffa bland annat partiskhet inom public service. Det han säger till Fokus som många inte tycks läsa eller förstå (läs Birgersson) är

– Jag är alltså för public service och emot att korta perioder kan leda till att en ny regering börjar ändra inriktningen efter sina önskemål och prånglar ut sin egen politik.

Det vi Sverigedemokrater säger:

•Vi vill effektivisera verksamheten och slå samman dagens tre public service-företag till ett. I dagens integrerade medielandskap finns det mycket att vinna på ett formatoberoende bolag.

•Vi vill förbättra transparensen och insynen för allmänheten. När granskningsnämnden fattar beslut ska dessa kommuniceras tydligt. Sändningstid för fönster där man förtydligar eller rättar felaktiga uttalanden bör avsättas och interaktionen med tittare öka. Även inslag som väckt debatt, men är korrekta bör också de lyftas fram. Oavsett utfall ska allmänheten kunna se vad som ligger till grund vid bedömningar. Vi vill vidare se över möjligheterna att inrätta ett organ som kan bistå granskningsnämnden med granskning av saklighet och fakta.

•Vi vill fördjupa samarbetet med våra nordiska grannar, dela erfarenheter, speglingsuppdrag och konstruktiv kritik oss emellan. Fler källor för att säkerställa opartiskhet och saklighet är alltid bättre än färre.

Per Gustafsson

Sverigedemokraterna

Kulturnämnden Region Skåne