Annons
Insändare

Per-Ingvar Rosenberg: Dessa okunniga toppolitiker

Okunnigheten bland våra ”toppolitiker” är ju sedan länge väldokumenterad.
Europa • Publicerad 11 maj 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Henrik Fritzon
Henrik FritzonFoto: Malin Palm

I morse (10 maj) fick vi radiolyssnare en ny påminnelse genom Henrik Fritzons stolta påstående, att vårt land varit neutralt under flera hundra år, ja faktiskt så länge att vi till och med överträffade Schweiz.

Som så ofta kunde man även den här gången märka en viss skillnad mellan en politikers uttalande och den så kallade verkligheten.

Annons

Nej, Henrik Fritzon, vi var verkligen inte neutrala under andra världskriget! Ofta tvingades vi då göra pinsamma eftergifter och avsteg från neutraliteten för att hålla den store tyske ledaren på gott humör.

Trots detta argumenterar Fritzon för att vi nu inte ska bidra till att öka spänningarna i Östersjöområdet genom att ansöka om Natomedlemskap. Putin får ju inte bli på dåligt humör.

Denna naivitet kan väl endast överträffas inom den kvinnliga fredsrörelsen.

Många radiolyssnare tyckte förmodligen att Natoförespråkaren Mona Sahlin hade en mera nykter syn på tillvaron. Synd bara att hennes personliga historieskrivning under en period förmörkades av ett alldeles oförklarligt godissug.

Om så inte hade varit fallet, hade hon inte blivit ”petad,” och sossarna hade idag kunnat stryka en del mediokra ledargestalter i sin egen historiebok.

Per-Ingvar Rosenberg, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons