Insändare

Per-Ingvar Rosenberg: Efter beslutet om regnbågsflaggan – vilka fler bokstavskombinationer vill bli synliggjorda?

Så har då politikerna i Simrishamns kommun efter sedvanligt käbbel kommit fram till att vår nya nationalsymbol (?) regnbågsflaggan ska hissas på de kommunala stängerna, åtminstone ”vid lämpliga tillfällen”.
Simrishamn • Publicerad 3 februari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Regnbågsflaggan
RegnbågsflagganFoto: Stina Stjernkvist/TT

Tyvärr tycks man inte ha definierat när dessa ”lämpliga tillfällen” ska infalla, vilket enligt min mening kan innebära en viss risk; det är ju inte säkert att Gudrun Schyman och Sverigedemokraterna har samma uppfattning i denna fråga.

Det vore nog bra om våra politiker avstod från att hissa flaggan varje gång som man har sammanträde, eftersom detta lätt skulle kunna medföra, att våra kommuninvånare därigenom bibringades uppfattningen att man måste ha en viss läggning eller bokstavskombination för att vara valbar som beslutsfattare.

Själv hoppas jag ju att man i stället ska se beslutet som ett utslag av vidsynthet och tolerans, möjligen lätt kryddat med några korn ur den berömda burken märkt PK (politisk korrekthet).

Jag kan också se en risk att andra grupper av medborgare än de som anses höra hemma under vissa bokstavskombinationer vill bli synliggjorda i kommunens flaggpolicy. Med tanke på såväl kommuninvånarnas som beslutsfattarnas höga ålder kanske vi snart får se SPF:s och PRO:s flaggor vaja från de kommunala stängerna.

I bästa fall skulle den nu avslutade flaggdebatten kunna leda till att beslutsfattarna lite oftare hedrar vår svenska flagga. Här har man under de senare åren slarvat oerhört och hänvisat till hur mycket det kostar att hissa vår främsta symbol för stolthet, tacksamhet och frihet.

Nåja, vilka preferenser vi än har då det gäller färger och mönster på våra flaggor så kan vi ju avslutningsvis konstatera, att vi nu närmar oss den årstid då hela Simrishamns kommun kommer att explodera av färgklickar, både naturliga och onaturliga. Tänk till exempel på tulpanerna, rapsfälten – och stockholmarna…

Per-Ingvar Rosenberg, Simrishamn

Peter HellemarckSkicka e-post