Annons
Insändare

Per-Ola Nilsson och Cecilia magnusson-Svärd: Heltid som norm är en omfattande samhällsförändring

Det är ingen hemlighet att det finns ett djupt samarbete mellan LO och Socialdemokraterna. Anledningen är enkel, vi har en gemensam grundläggande syn på hur samhället ska organiseras och hur saker bör prioriteras.
Skåne • Publicerad 26 februari 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Två undersköterskor på ett äldreboende.
Två undersköterskor på ett äldreboende.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Saker som är viktigt för många, blir ofta bäst när vi gör det tillsammans. Samtidigt som personalen alltid är en av de viktigaste resurserna och tillgångarna.

Med den grundsynen är vi överens om att på svensk arbetsmarknad måste heltidsarbete vara det normala.

Annons

Som arbetsgivare har Ystad kommun ett stort ansvar. Förutom de direkta villkoren för personalen i form av anställningstrygghet, löner, arbetsmiljö och så vidare, så måste vi också vara medvetna om att det offentliga ofta går före. Vi måste alltså visa vägen genom att också vara förebilder som arbetsgivare.

Heltidsarbete medför såklart också en heltidslön. Det är en otroligt stor jämställdhetsfråga. Många kvinnor har eller har haft deltidsanställning som ofta leder till en beroendeställning.

Den S-ledda regeringen ser nu till att de pensionärer som tidigare haft deltidslöner nu omfattas av den större pensionssatsningen. För att normalisera heltidsarbete behövs en förändring i hela organisationen, det går inte att stoppa in i en deltidsorganisation.

Heltid som norm är en omfattande samhällsförändring. Det ställer helt andra krav på schemaläggning, helhetsperspektiv och långsiktighet. Men det är också enda sättet för att stärka individens möjlighet att både påverka sitt arbetsliv men också sin fritid.

Tillsamman jobbar Socialdemokraterna och LO för bland annat full sysselsättning, rejäla offentliga investeringar och en rättvis klimatomställning. Inte bara nationellt, utan också i Ystad kommun.

Det tar sig så enkla uttryck som att människor ska ha det bra på sitt arbete, ha en hälsosam arbetsbelastning, ett väl planerat schema och sammanhållen arbetstid. När vi som arbetsgivare lyckas med vårt systematiska arbetsmiljöarbete skapas de förutsättningar som behövs för personalen, personalens familjeliv och för ett kvalitativt arbete som framför allt gynnar alla de som är i behov av personalens insatser

Per-Ola Nilsson (S), Ordförande LO Skåne

Cecilia Magnusson-Svärd (S) Oppositionsråd

Annons
Annons
Annons
Annons