Insändare

Per von Scheele: När ska Riksbyggen agera och åtgärda grusdammet?

Vi är ett par som bor på Gures gränd i Ystad. Min fru är född där, så hon kan se tillbaks på 83 år av ett fantastiskt boende. Men nu är idyllen utsatt för ett kraftigt och onödigt hot.
Ystad • Publicerad 2 maj 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
som en lekplats för personer med långtradare och grävskopor
som en lekplats för personer med långtradare och grävskoporFoto: Per von Scheele

Som granne i söder hade vi tidigare ett antal fastigheter, som för något år sedan rivits och tomterna utnyttjas nu som upplagsplats för schaktmassor ditkörda från andra byggplatser i omgivningen.

Ägaren till tomten är företaget Riksbyggen. De vill naturligtvis tjäna pengar och det är ju ok, men man ska göra detta på ett hedervärt sätt och så sker inte.

Riksbyggens affärsverksamhet har blivit ett stort problem för grannarna. Så fort det blåser och det gör det faktiskt ofta så ligger ett dammoln över våra trädgårdar och hus.

Att vistas ute… ingen chans. Ögon och näsa rinner. Käka på altanen nu när vädret tillåter, kan man glömma. Det knastrar mellan tänderna och känns allmänt otrevligt.

På grund av problemen med Riksbyggens verksamhet kan faktiskt Herrestadsgatan döpas om till Norra-Södra-Östra-Västra Dammgatan beroende på var det blåser ifrån och detta fullständigt i onödan om Riksbyggen hade skött sig.

Jag är ingen specialist på hur man ska lösa problemen, men jag kräver att de vidtar åtgärder.

Kontakt har tagits med Ystads kommun och miljöförbundet men inget händer.

Nu kräver jag ett svar till exempel i YA från ansvarig för Riksbyggen i Ystad.

Per von Scheele, Ystad