Annons
Insändare

Peter Gill: Så tacksam över att vården i Ystad verkligen fungerar

För ett par veckor sedan, befann jag mig på Irland (mitt hemland) och gjorde ett rutinläkarbesök.
Ystad • Publicerad 11 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ystads vårdcentral
Ystads vårdcentralFoto: Mark Hanlon

Då jag skulle till Sverige strax därefter, tyckte läkaren att jag borde kontrollera mitt hjärta en extra gång eftersom jag sedan några år, genom vårdcentralen Ystad, är diagnostiserad och medicinerar för fladder.

Den lokala tidningen där jag befann mig på Irland publicerade nyligen en överbeläggningsstatistik för det lokala regionsjukhuset. Det visade sig att under september 2022 fanns 310 patienter väntande på en sängplats, en ökning på 51 från 2021. Med andra ord, om jag skulle ha väntat på vård i Irland hade min väntan blivit lång.

Annons

Jag bokade läkarbesök på vårdcentralen i Ystad, vilket skedde 3 oktober. Blodprov, EKG och blodtryck genomfördes.

Jag hade ett mycket förtroendeingivande samtal med läkaren, som bestämde att översända min data till Kardiologen och medicinavdelningen.

I onsdags eftermiddag, 5 oktober, fick jag ett samtal om att jag skulle befinna mig på akuten, klockan 9 på torsdag 6 oktober. Vilket skedde.

Jag skriver nu, från mitt hem i Ystad, efter ny 24-timmars-EKG, ultraljud av hjärtat och övernattning på kardiologen, med en livsbejakande, förtroendeingivande känsla av maximal tacksamhet.

Det bemötande jag fick, av varenda person jag mötte, har lämnat mig med en känsla av när Sverige gör något rätt, görs det rätt.

Kyssar, kramar och glädjetårar till alla er som tog hand om mig. Livet lekar. Stort tack till vårdcentralen och sjukhuset i Ystad

Peter Gill, Klostergatan, Ystad (Högskolan i Gävle)

Annons
Annons
Annons
Annons