GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Petra Blomgren: Skärpta straff behövs för att skydda oss andra

Replik på Sara Anhedens inlägg i YA lördag 30 juli ”Varför är brottsligheten värst i länder där straffen är hårdast?”.
Skåne • Publicerad 2 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skjutning i Trelleborg, S:t Nikolaikyrkan, polisen, trelleborg
Skjutning i Trelleborg, S:t Nikolaikyrkan, polisen, trelleborgFoto: Alva Andersdotter

Jag önskar jag kunde hålla med Sara Anheden när hon skriver att skärpta straff inte behövs. Jag önskar jag kunde hålla med Sara Anheden när hon säger att vi kan rädda alla Sveriges unga från att falla i kriminalitet genom social uppmuntran.

Men jag tror det är en utopi. Att det är att vara naiv, att inte se det komma.

Att vi har ett socialt nätverk för ungdomar i Tomelilla som gör ett förtjänstfullt jobb, det håller jag med Sara Anheden om.

Dock har Tomelilla, och resten av landet, ungdomar som är- och kommer att bli kriminella trots att samhället lägger ner oerhört mycket jobb och resurser på att förebygga.

Vad skärpta straff anbelangar – jo, jag tror att det är ett bra komplement och kommer ha en avskräckande effekt. Men det är inte detta som är det mest väsentliga, utan att det ska vara till för att skydda oss andra medborgare.

Att säga att skärpta straff inte har betydelse för brottsoffret och dennes familj förstår jag inte alls. Jag menar att det har enorm betydelse.

Har du blivit utsatt för rån, förnedringsrån, misshandel, våldtäkt, gruppvåldtäkt, pedofili, mordförsök eller annat, så måste det ha betydelse att samhället står på din sida och sätter din trygghet främst genom att se till att förövaren sitter inlåst så länge som möjligt och inte kan begå nya brott.

Petra Blomgren (SD)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.