GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Plasten i havet: Ingen kan göra allt men alla kan göra något

Idag är världens hav fyllda med plast och vi måste börja agera. Nog har vi alla slängt skräp i naturen och inte tänkt så mycket på det, kanske tänker ni att det av något mirakel skulle ta hand om sig själv, men det gör det inte.
Foto: Heiko Junge
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi behöver ta mer ansvar över var plasten tar vägen. Mycket av all plast hamnar tyvärr till slut i havet.

Plasten är inte en biologisk produkt och kommer därför inte brytas ned av naturen på samma sätt som till exempel ett dött djur.

Plast bryts ner av UV-strålning och när det skrapar mot havets botten. Detta gör att större plastprodukter tillslut blir mikroplaster. Då är det för sent för att ta upp det ur havet.

Klimatet kan inte bara räddas, ekonomin kan också stärkas med hjälp av återvinning. I en cirkulär ekonomi använder man de resurser som finns, i ett omlopp, istället för att utvinna nya resurser för varje produkt som tillverkas.

Återvinner man råmaterialet sparar man till exempel enorma mängder sällsynta metaller som sedan kan användas i nya mobiltelefoner, eller TV-apparater.

I Kina och Taiwan har man storsatsat på återvinning och man kan se att deras miljöpåverkan sjunker samtidigt som de anställer många människor i en framtidssäker bransch.

2018 importerade Sverige 1.3 miljoner ton plast för att återvinna eller förbränna, och det ökar varje år. Detta bidrar till att rädda klimatet och kan dessutom stärka ekonomin.

Nedskräpning av plast är ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden. Plasten dödar plankton vilket i sin tur leder till syrebrist, bottendöd och kväver fiskar. Det förstör planeten och det är vårt fel.

Vart du än vänder blicken kommer du att se plast, det finns överallt och vi måste lära oss att ta hand om det. Just nu hamnar det upp till 13 miljoner ton plast varje år i naturen som dödar hundratusentals däggdjur och mer än en miljon fåglar årligen. Det motsvarar sju lätta lastbilar per minut som dumpar plast i naturen, på ett dygn blir det ca: 10100 st lastbilar!

För att motverka detta är ni alla hjärtligt välkomna till ploggning (jogging där man plockar upp skräp) i Simrishamn 28 Mars klockan 13.00 på Strandpaviljongen.

Nathanael Bredberg

Oscar Nordström

Olivia Hansson

William Beatt

Österlen

Läs mer