Annons
Insändare

Pontus Myrén: Österlen behöver fler cykelvägar och utökade bussförbindelser

Inför höstens kommunval är det många lokal övergripande frågor som med all säkerhet kommer ta stor plats, och rätt så. Skolan, vården, bilparkeringen vid badstränderna, fler hundbad vid havet, samt var alla nya paddelbanor ska placeras., Jag vill lyfta frågan om tillgänglighet kopplat till miljöperspektivet.
Österlen • Publicerad 5 maj 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett pensionärspar motionerar genom att cykla på  en cykelväg
Ett pensionärspar motionerar genom att cykla på en cykelvägFoto: FREDRIK SANDBERG / TT

För det första: Över den större delen av Österlen saknas bra cykelvägar.

Till våren märker man när väder och väglag inbjuder till att ta fram tvåhjulingarna ur förrådet, när man svischar förbi klungorna på 90-vägarna med hjärtat i halsgropen. Med hopp om att överleva kämpar ensamma med reflexvästar på sig mitt på blanka dagen, på väg till grannbyns mataffär.

Annons

Anlägg cykelvägar över hela Österlen. Resultatet blir säkrare trafik, större tillgänglighet för alla och roligare liv för både invånare och turister.

Jag har fattat det som att cykling är relativt hippt nuförtiden så här finns chans för kommunerna att vara på, så att säga.

För det andra: Det här med busstrafiken, är den riktigt utredd eller? För egen del blir det mest bil tyvärr, men jag tänkte att mina barn kanske kunde hänga med sina polare i ”storstan” emellanåt utan att jag behöver sitta och vänta på ett SMS klockan 20:30 en fredagskväll.

Ärligt talat, en buss i timmen fram till sent från centralorten som sen kör de snirkliga vägarna genom byarna är väl inte för mycket begärt?

Om vi kastar in miljöaspekten i potten också? Det är för snålt med avgångar under vanliga tider, och begreppet ”nattbuss” är bortglömt under helger. Det är rätt kass.

Så jag röstar för cykelvägar överallt och fler och mer kommunala bussar på Österlen. Vad heter det partiet?

Pontus Myrén, Sankt Olof

Annons
Annons
Annons
Annons