GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Pontus Myrén: Ta ett helhetsgrepp om cykelvägarna på Österlen

Det är hög tid att försöka ta ett helhetsgrepp när det gäller utökningen av cykelvägar på Österlen, och i Simrishamns kommun i synnerhet. Att binda ihop kommunikationsnäten med mer miljövänliga och attraktiva färdsätt borde vara en prioritet.
Österlen • Publicerad 16 september 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
cykelväg skylt Mörbylånga kommun, färjestaden
cykelväg skylt Mörbylånga kommun, färjestadenFoto: Pia Olofsson

Ur ett miljöperspektiv kunde egentligen inget vara viktigare, då även de kortaste sträckorna mellan våra byar i mångt och mycket endast erbjuder säker transport bakom ratten.

Att ge sig ut på 80-vägar passar inte barnfamiljer. Kan vi minska onödig biltrafik skonar vi miljön och gör vägarna även säkrare.

Fler turister ser cykling i Österlens vackra landskap som en självklarhet, men är i mångt och mycket förpassade till kustnära cykelvägar. Genom ett omfattande nät av cykelvägar mellan byar och kust skulle fler människor hitta till alla guldkorn inåt landet.

Tillgängligheten är annars den mest övergripande aspekten i frågan. Byarnas relativa isolering från varandra och närliggande bebyggelse, att öka intresset för grannskap och inte minst öka värdet på bebyggelse, hus och fastigheter borde prioriteras.

Förhoppningen är att man i kommunen tillsammans med grannkommuner, markägare och ansvariga för påverkande lagstiftning ser till att möjliggöra något som borde vara lika självklart för oss på landsbygd som det alltid varit för de som bor i större städer.

Pontus Myrén, Sankt Olof

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.