Annons
Insändare

Ransonera ordet ”liksom” ett försenat nyårslöfte

Jag brukar inte ofta skriva insändare. Men här är ett tips på ett försenat nyårslöfte.
Språk • Publicerad 24 januari 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag är generellt språkintresserad och följer bland annat listan på "nyord" i svenskan. Här är dock ett exempel på ett ord som borde ransoneras kraftigt. Läs följande mening:

I dag förekommer ordet ”liksom” lite väl ofta. "Ta inlägg om klimatet liksom, som är en dominerande fråga i dagens debatt liksom". Ordet förekommer både inom meningar som avslut på en mening.

Annons

Ta nu bort liksom i exemplet ovan. Innebörden blir exakt den samma. Liksom har alltså ingen för- stärkande eller annan effekt på meningen.

Några andra aktuella exempel: "Nu är det liksom oroligt i Mellanöstern igen, som alla liksom känner till. En omedelbar konsekvens blir förstås höjda bensinpriser liksom. Samma sak här – ta bort liksom. Innebörden blir förstås den samma.

Liksom är alltså bara ett onödigt ord, som bör ransoneras . Förslag till försenat nyårslöfte-

Detta språkbruk förekommer både bland män och kvinnor, möjligen med en viss övervikt bland kvinnor, i åldersintervallet 20-30 år.

Vad som förvånar mig att det också vanligt i TV. Såg igår årets första utgåva av Gokväll och där utmärkte sig en av gästerna på ett markant sätt, men också vissa programledare, som ju får sägas ha stor TV-vana, "syndar" ofta med liksomsyndromet.

Undvik framöver att använda ordet liksom i tid och otid, så blir språket renare och flyter bättre.

Åke Widgren

Svarte

Annons
Annons
Annons
Annons