GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Roger Jönsson (S) : Mispeln – det gröna äldreboendet

Vi socialdemokrater väljer Ystads kommuns alternativ till nytt äldreboende. Kommunen kommer att äga fastigheten och råda över den, inte betala över 300 miljoner kronor för att hyra under 25 år och efter avtalets slut ägs ingenting.
Äldreboende • Publicerad 20 juli 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Trädgårdsstaden och tomten där Ystads kommun ska bygga äldreboende
Trädgårdsstaden och tomten där Ystads kommun ska bygga äldreboende
Foto: Cecilia Billgren

Äldreboendet i Trädgårdsstaden kommer att ha 56 lägenheter och bli en grön oas. Naturen blir en aktiv del av boendets inre och yttre miljö. Det ger mycket positivt till de boende, för de som har somatiskt boende eller demensboende.

Äldreboendet är organiserat runt de gröna naturrummen. Här kommer finnas strategiska öppningar i anslutning till de gemensamma ytorna i byggnaden som ger visuell kontakt med parken och havet. Öppningarna kopplar ihop de olika gårds- och trädgårdsrummen.

Äldreboendet kommer att ha en grön, skyddad innergårdsmiljö med inslag av vatten, öppen kontakt mellan samlingsrum och parken/rehabiliteringsträdgården där årstidernas olika växlingar går att ta del av. På taket ett orangeri/växthus och takteras med 20 sittplatser för boende och personal med fin utsikt mot havet och omkringliggande landskap.

Boendes rum är placerade mot gemensamma funktioner och kommunikationsytor. Dessa är i sin tur placerade runt den gröna atriumgården. Det kommer att finnas stora fönsteröppningar som gör att man hela tiden har en visuell kontakt med gården, exempelvis när man sitter och äter.

På varje våningsplan kommer det att finnas balkonger in mot atriumgården och ut mot uteträdgården samt parkmiljön i norr. Det ger olika former av miljöer för utevistelse efter behov och årstid. Naturen har positiva effekter på oss människor, oavsett om man är somatiskt sjuk eller dement.

Det finns ett helhetstänkande som är mycket bra och skapar en ny dimension till hur ett äldreboende ska vara och den vård och omsorg som ges. De 56 platserna skapar också rätt trygghet för våra äldre och är ett lagom stort boende.

Boendet i Trädgårdsstaden passar jättebra för fler demensplatser men fler platser behövs. Det behövs också tas fram byggplaner för hur redan existerande äldreboenden ska kunna byggas ut med fler boendeplatser.

Mycket händer inom forskning och teknisk utveckling som gör att morgondagens äldreomsorg kan se lite annorlunda ut jämfört med i dag. Det som nu behövs i vår kommun är framtagandet av en äldreomsorgsplan som tar ett helhetsgrepp på äldreomsorgen framåt, speciellt rörande äldreboenden, somatiska platser och demensplatser. Med en sådan blir det en tydlighet i vad kommunen behöver och ska göra.

Roger Jönsson (S),

2:e vice ordförande socialnämnden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.