Annons
Insändare

Roger Jönsson (S): Räfsan – ett vardagsrum för våra äldre

Räfsan i Glemmingebro är inte bara ett ord, inte bara namnet på ett av Ystads kommuns restauranger och en byggnad utan är mycket mer.
Glemmingebro • Publicerad 4 december 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Räfsans bykrog i Glemmingebro.
Räfsans bykrog i Glemmingebro.Foto: Cia Karlsson

Räfsan betyder vänskap, kulinarisk upplevelse, hopp, att ha roligt, få prata med andra, att få bli sedd, att vara i ett sammanhang, att ha personer som bryr sig om en. Det är äldres köksbord och vardagsrum. En samlingsplats som ger energi, något att se fram emot att besöka och en höjdpunkt.

I vår kommun har vi Seniorernas hus. Det finns aktiviteter av olika slag att ta del av. Kommunen finns med som möjliggörare men det är pensionärsföreningar och pensionärer själva som skapar och håller i de flesta aktiviteter. Här finns möjlighet till att ha möten för grupper av äldre och pensionärsföreningarna. En verksamhet som är mycket uppskattad och antalet deltagare växer på de platser där de, Löderupsgården samt Göken.

Annons

Vi socialdemokrater tycker det är dags att nästa steg i att utveckla Seniorernas hus tas. Fler och fler vill vara med i denna populära verksamhet och det är nu naturligt att det expanderar. Det är dags att Seniorernas hus får etablera sig på Räfsan i Glemmingebro.

Det finns många seniorer i lokalsamhället runt Glemmingebro som besöker Räfsan och som därmed skulle kunna ha aktiviteter på ett Seniorernas hus här. Pensionärsföreningar som är i behov av lokaler att ha möten och sin verksamhet i skulle också få plats. Det skapar trygghet.

På Räfsan hade det skapats en dynamik och ett vardagsrum som hade varit mycket positiv för alla deltagare och verksamhetsanordnare. Det hade skapats ett äldrecentrum i Glemmingebro som hade hjälpt till med att ge äldre friskvård, meningsfulla och roliga aktiviteter, en varm mötesplats.

Vi vet vad sådant innebär för människors välbefinnande och hälsa. Ensamhet, att känna sig utanför, att inte ha något att göra leder till att hälsan försämras. Det egna måendet, både fysiskt och psykiskt blir sämre. En mötesplats däremot kan vända och förebygga detta. Via ett Seniorernas hus skapas det möjligheter att vara med i sådant man tycker är roligt, som ger positiv energi, att bygga vänskap. Deltagarna stärker varandra. Den som är ensam får nya vänner. Alla blir vinnare på detta.

För oss socialdemokrater ska vår kommun vara bra för äldre. Ett Seniorernas hus i Glemmingebro på Räfsan är ett led i detta. Ett ledamotsinitiativ om detta har lagts i Socialnämnden och vi hoppas att det blir verklighet. Det handlar om äldres möjligheter att leva ett liv i självständighet, delaktighet och frihet.

Roger Jönsson, Ordförande Socialdemokraterna Ystads kommun

Annons
Annons
Annons
Annons