GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Roger Jönsson (S): Sydöstskåne och Bornholm – en dynamisk region

Med över 140 000 invånare och en befolkningsmängd som ökar varje år går det att säga att framtiden börjar här i en dynamisk region med stor utvecklingspotential. Det handlar om sydöstra Skåne tillsammans med Bornholm.
Skåne • Publicerad 9 september 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Allinge hamn på nordvästra Bornholm.
Allinge hamn på nordvästra Bornholm.
Foto: Mark Nordvall Hanlon

Sommar efter sommar kan vi se hur våra kommuner besöks av många turister, både inhemska och utländska. Turismen är stor och viktig för oss. Samma sak gäller för Bornholm. Här är vi ömsesidigt beroende av varandra, mer än vad vi tror.

Det finns i sydöstra Skåne och Bornholm ett versifierat näringsliv som står på en rad olika ben. Vi har en större motståndskraft mot lågkonjunkturers negativa sidor, även om vi också drabbas. Det gör att möjligheterna för jobbtillväxt och expansion för näringslivet är mycket goda i sydöstra Skåne och på Bornholm.

Danskar som ska med färgan till Bornholm.
Danskar som ska med färgan till Bornholm.
Foto: Torun Börtz

I Skåne går det att se att tyngdpunkten för ekonomisk tillväxt och investeringar ligger i västra Skåne med sin närhet till Köpenhamn. I nordöstra Skåne finns också investeringar.

När det kommer till sydöstra Skåne är det tvärtom. Här får vi kämpa hårt för allt och det som sker i satsningar är en bråkdel av det som sker i väst. Vi ses inte på samma sätt och har därmed stora utmaningar.

Sommarens premiärtur med Bornholmsbåten.
Sommarens premiärtur med Bornholmsbåten.

Samtidigt finns det möjligheter som vi måste ta tillvara. Framtiden måste och ska vi tillsammans själva skapa. Vi måste tro på vår gemensamma potential.

Här skulle jag vilja se Ystads kommun ta på sig ledartröjan som regional kärna och bjuda in våra grannkommuner Skurup, Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn och Bornholm till en dialog och framtagande av en gemensam strategisk agenda med ambitiösa mål med fokus på tillväxt, hållbarhet och utveckling. Det hade varit en bra början och visat på den kraft och framtidstro som finns här i vår region.

Nya besökscentret på Bornholm vid Hammershus
Nya besökscentret på Bornholm vid Hammershus
Foto: jensmarkuslindhe.com

Vi kan med ett samarbete visa på att vi är en internationell tillväxtregion av rang med framtiden för sig med stora möjligheter för morgondagens näringsliv i den ekonomiskt och innovativt heta södra Östersjön.

Ett aktivt samarbete mellan oss och Bornholm skulle visa på att det är här som det skapas en ny dynamik för framtiden. Ett gemensamt regionalt område som har internationella kontakter och kommunikationer som underlättar för människors rörelser, idéer och skapandet av ett större arbetsmarknads- och näringslivsområde.

Hamershus på Bornholm. Bild: Carl-Johan Engvall
Hamershus på Bornholm. Bild: Carl-Johan Engvall
Foto: Carl Johan Engvall

Ystads kommun ska tillsammans med sydöstra Skåne vara Skånes ledande regionala kärna. Det är dags att steg tas för att det ska åstadkommas. Ett viktigt steg är att nu knyta ihop oss med Bornholm. Det är här framtiden börjar.

Roger Jönsson (S), Ordförande Socialdemokraterna Ystads kommun

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.