Annons
Insändare

Roland Andersson: Förverkliga drömmen om ett Louisiana på Lilla stenshuvud

På ett högt beläget naturskönt område, kallat Lilla Stenshuvud, strax söder om Kivik etablerades år 2007 Kivik Art Center. Arrangörernas ambition var att skapa en motsvarighet till Lousiana på andra sidan Öresund.
Kivik • Publicerad 14 november 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nu ska hela skulpturparken flytta.
Nu ska hela skulpturparken flytta.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Skulpturer ställs här ut i Kivik Art Centers regi. Högst upp har ett konsttorn byggts. Därifrån får man en hänförande utsikt över land och hav.

Kivik Art Center har välförtjänt rönt en stor massmedial uppmärksamhet för sitt kreativa projekt.

Annons

Rocksångaren och författaren Ulf Lundell i Svinaberga tror att folk från tornet får insyn i hans gård som ligger någon kilometer bort. Han har därför tagit tornet inför domstol i en decennielång strid.

Nu har ledningen för Kivik Art Center tröttnat på allt ståhej kring tornet . Förhandlingar pågår om att flytta hela verksamheten till Svabeholms kungsgård. Där finns restaurang och möjligheter till logi och parkering. Ledningen har också planer på att där anlägga en konsthall.

Men vart tog drömmen om ett nytt Louisiana vägen? Slättlandslapet kring Svabeholm har inte samma förutsättningar att ge den höga klass åt Kivik Art Center som det natursköna läget vid Lilla Stenshuvud har.

Redan uppfarten med allén mot herrgården Bergdala erbjuder en utsikt över hav och land som enbart den är värd ett besök, som Ingvar Holm framhåller i sitt verk “Österlen- hav och land”.

Bakom herrgården finns en vacker bokskog högt över havet. Därifrån får man en strålande utsikt över Hanöbukten. Genom en flytt till Svabeholm förlorar Kivik Art Center detta natursköna läge med dess höga utvecklingspotential.

Min uppmaning till ledningen är därför vänligen, resignera inte. Anlägg istället en konsthall och restaurang med havsutsikt vid Lilla Stenshuvud.

Kostnaden för konsthallen blir densamma i båda lägena. Dessutom slipper man kostnaderna för en flytt.

Kostnaden för restaurangen blir dock till nackdel för Lilla Stenshuvud, eftersom det redan finns en restaurang på Svaneholm. Å andra sidan kommer en konsthall och restaurang vid Lilla Stenshuvuds natursköna område sannolikt locka fler besökare till regionen.

Det motiverar kommunal och regional medverkan. Det kan ske exempelvis i form av en uppgradering av vägen dit med ordnade parkeringsmöjligheter.

Projektet kan säkert intressera ytterligare konstintresserade donatorer att medverka, med draghjälp från någon välkänd frontperson som Gert Wingårdh.

Annons

På så sätt skulle den ursprungliga kreativa målsättningen om att skapa Österlens motsvarighet till Louisiana kunna förverkligas.

Roland Andersson, professor emeritus vid School of Architecture, Building and Environment, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm. Sommarboende på Kivik under 25 år.

Annons
Annons
Annons
Annons