unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ronnie Niby, Arkitektupproret: Lokalt förankrade nybyggen ger ett harmoniskt samhälle

I ett harmoniskt samhälle så är invånarna nöjda och kan strosa omkring på sina gator och känna sig stolta med vad de ser. Inte bara arkitekter, byggherrar och en liten elit av smakdomare.
Tomten som Mbas vill bygga på ligger vid Tegelgatan/Vintergatan.
Tomten som Mbas vill bygga på ligger vid Tegelgatan/Vintergatan.
Foto: Britt Risberg
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I Ystads Allehanda 2 maj 2020 nämns nedan, att man avslog byggnation för att husen i Sjöbo anknöt för mycket till det kulturmärkta huset. Då har man verkligen inte förstått vad som får folk att trivas.

”Det blev nej till ansökan att få uppföra tio nya marklägenheter vid Vintergatan. Bland annat måste husen ha ett mer modernt utseende för att skilja sig från den äldre bebyggelsen. /.../ En synpunkt som bidrog till avslaget är att husen anses för lika det kulturmärkta vita huset som ligger ut mot Västergatan till. Ordförande i nämnden, Jörgen Ny (C), säger att de vill att husen skiljer ut sig mer. – Vi är positiva till att det byggs på tomten men vi vill att det ser ut som om det är byggt på 2020-talet.”

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

När man uttalar sig på detta sättet vet man att kommunpolitikerna är insatta i arkitekternas direktiv om vad som får byggas och vad som inte får byggas. Allt eftersom det varit förbjudet, eller åtminstone tabu, sedan Venedigfördraget skrevs 1964 och modernistisk praxis i frågan.

Så hur bygger man då ett harmoniskt och attraktivt samhälle? Jo man kan börja med att fråga befolkningen om vad de tycker är estetiskt tilltalande och inte enbart arkitekt eller byggherre.

När man tar sig tiden att fråga vad folk faktiskt tycker om så dyker det upp en återkommande fras, nämligen att den nya byggnaden anknyter till platsen eller resterande byggnader.

En liten varning dock, behöver du göra en utläggning om hur det anknyter till platsen, då har man misslyckats med att anknyta till platsen eller omgivande byggnader.

Att byggnader ger en stark känsla av lokal identitet har visat sig vara av stor betydelse. En känsla av att platsen är speciell, att den inte kunde vara var som helst.

Att respektera historisk form, stil och material uppfattas generellt som mycket viktigt.

Att ta hänsyn till samhällets arkitektoniska särprägel kan också vara ett sätt att särskilja sig från andra samhällen, vad man inom marknadsföringsteori kallar för att differentiera sig.

Man kan säga att grunden för mycket av dagens resande beror på att vi vill konsumera kulturella olikheter. Det är dags att se på samhället som en levande livsmiljö.

Samhället är till för dem som ska använda den i sin vardag. Det är viktigt att vi anpassar oss till omkringliggande bebyggelse, lokala traditioner och den förhärskande synen på skönhet.

Ronnie Niby - styrelseledamot i Arkitekturupproret.