S-kvinnor: Högst olämpligt att säga upp avtalet med Freezonen
Dessutom finns ofta barn med i dessa familjer och som själva har blivit utsatta för eller fått bevittna våld.
2019 var också året då Kriscentrum som arbetade med våld i nära relationer i sydöstra Skåne lades ned. Det ledde till att fler våldsutsatta var tvungna att vända sig till ideella organisationer.
Freezonen i Ystad meddelar att antalet besökare från Tomelilla fördubblats sedan Kriscentrum lades ned och nationellt ser vi att statistiken för mäns våld mot kvinnor ökar.
I Skåne har samtidigt många kommuner backat i Unizons nationella ranking ”kvinnofridsbarometern”. En förklaring är att insatser för att stötta skyddade boenden och lokala kvinnojourer nedprioriterats och pengar dras in.
Vi vet också att mäns våld mot kvinnor ökar under coronapandemin. Allt fler tvingas stanna hemma för att minska smittspridningen. Med en ökad isolering där mer tid spenderas hemma ökar risken för att barn, unga och kvinnor blir våldsutsatta och deras möjlighet att söka stöd- och hjälpinsatser minskar.
Samtidigt uppstår en större tystnad i samhället precis som vi vet uppstår under semestertider eller högtidshelger när det är färre personer som kan se och upptäcka signaler och slå larm.
Det är anmärkningsvärt och högst olämpligt att den styrande alliansen i Tomelilla med stöd av Sverigedemokraterna vid familjenämndens sammanträde i augusti i år beslutade säga upp avtalet med Freezonen.
Istället hänvisas Freezonen och andra ideella krafter att en gång om året ansöka om föreningsstöd.
Föreningar som stöttar och hjälper kvinnor, när de efter många års terror och misshandel tar kontakt. Det behövs en långsiktig insats som bygger på att ett förtroende skapas mellan föreningens stödjare och den misshandlade och utsatta kvinnan.
Som skäl för beslutet anger nämndens ordförande Christer Yrjas (C) att det finns fler kvinnojourer i sydöstra Skåne och att det ska vara lika för alla föreningar.
Vi menar att det inte är rimligt att en förening med den typ av verksamhet som en kvinnojour är kan eller ska betraktas som vilken förening som helst. Dessa föreningar behöver ett långsiktigt stöd som tryggar verksamheten och hjälpen till våldsutsatta.
Kommunen måste öka sitt ansvar för att stoppa mäns våld mot kvinnor, inte tvärt om. Våld mot kvinnor är en av de yttersta konsekvenserna och beviset på ett ojämställt samhälle. Det måste vi gemensamt bekämpa.
Sara Anheden (S)
Oppositionsråd Tomelilla
Kristin Skoog (S)
S-kvinnor Österlen
Elin Gustafsson (S)
Ordförande S-kvinnor Skåne