Annons
Insändare

S och LO: Återta den demokratiska kontrollen av äldreomsorgen i Tomelilla kommun

Tomelilla kommun har under tre mandatperioder haft delar av sin äldreomsorg utlagd på entreprenad. De båda boendena inne i tätorten, Valkyrian och Byavången, samt några hemtjänstdistrikt drivs av privata företag.
Tomelilla • Publicerad 9 april 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Valkyrian, ett av äldreboendena i Tomelilla som drivs i privat regi och därmed utan insyn, enligt insändarskribenterna.
Valkyrian, ett av äldreboendena i Tomelilla som drivs i privat regi och därmed utan insyn, enligt insändarskribenterna.Foto: Privat

När kommunfullmäktige fattade beslut om entreprenaderna var det viktigaste argumentet från de styrande allianspartierna att öka valfriheten.

Trots över tolv år har man ännu inte lyckats svara på frågan hur valfriheten för personer i behov av äldreomsorg i tätorten har fått ökat när de endast kan välja mellan två privata utförare, som i dagsläget dessutom råkar vara samma företag på båda boendena.

Annons

Nu är avtalet på Valkyrian, med tillhörande hemtjänstdistrikt, föremål för förlängning, något som den styrande minoriteten i kommunen givetvis är ivrigt påhejande till.

Medan en privatisering för alliansen uteslutande handlar om kostnader, handlar det för Socialdemokraterna och LO om den demokratiska kontrollen över välfärden.

Privatisering av välfärden innebär direkt att medborgarna förlorar all insyn över hur deras skattepengar används. Det finns ingen skyldighet för privata företag att redovisa sin ekonomi.

Att verksamheten kan bedrivas till en lägre kostnad av privata utförare är endast möjligt genom sämre arbetsmiljö och färre personal vilket i längden leder till sämre kvalitet.

Dessutom bedriver inget privat företag verksamhet utan att göra vinst. Hur mycket av kommuninvånarnas skattepengar som går till vinst får vi aldrig veta.

Ett av Socialdemokraternas starkaste vallöfte inför höstens val är att våra skattepengar ska göra största möjliga nytta i välfärden – inte hamna i fickorna på aktieägare eller riskkapitalister.

Svenska folket ska leva i trygg förvissning om att välfärden finns där när vi behöver den. Därför behöver vi ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan, sjukvården och äldreomsorgen.

Medarbetarna i välfärden förtjänar hela samhällets respekt, de ska ha goda arbetsvillkor och bra löner, fler kollegor och en pension som går att leva på. Därför ska Tomelilla kommun återta Valkyrian och dess hemtjänstdistrikt i egen regi!

Sara Anheden (S), oppositionsråd

Axel Olsson (S), ledamot vård- och omsorgsnämnden

Peter Boström, ordförande LO Tomelilla

Annons
Annons
Annons
Annons