unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Saga Bitkover-Norman (L): Liberalernas kulturpolitik för Ystad

Vi liberaler är måna om biblioteken och de vi har i kommunen är en succé, fler och fler använder dem. De andra partierna har också velat stödja bibliotekens utveckling. Här ser vi inga problem i nuläget.
Kulturmagasinet i Ystad, ska enligt nuvarande plan inhysas i i befintliga men renoverade lokaler.
Kulturmagasinet i Ystad, ska enligt nuvarande plan inhysas i i befintliga men renoverade lokaler.
Foto: Mark Hanlon
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi ville också synliggöra fornlämningar i kommunen, vi har nämligen betydligt fler och äldre, än Ale stenar. Historien om den plats man bor på eller besöker, är något alla är intresserade av.

Den som redan är arkeologi-nörd går förstås in på Riksantikvarieämbetets hemsida och klickar fram kartor, men här i kommunen har vi varken skyltar eller appar om var det finns fornlämningar. Det vill vi ha. Ingen politiker har uttalat sig emot detta.

Tvärtom, kommunfullmäktige godkände motionen som kom från mig (L) och Cecilia Fahlborg (M) 2018. Nu lär det vara på gång något äntligen. Ansvaret för detta hamnade hos Samhällsbyggnadsnämnden och inte hos Kulturnämnden-

Liberalerna vill gärna se en bildkonstskola för barn, och komplettera Kulturskolan med dans, film och teaterverksamhet.

Vi tycker att Kulturskolan och Ungdomens hus bör ligga under kulturnämnden. Inget annat parti prioriterar dessa frågor, men Cecilia Fahlborg (M) har varit positiv till förslaget så jag antar att Moderaterna också vill se detta bli verklighet. Faktum är att ingen i kulturnämnden har sagt sig tycka något annat.

Vi vill stärka samarbetet med de ideella föreningarna och inte heller där finner vi något motstånd. De ideella kulturföreningarna möjliggör kulturen på ett sätt som kommunens kassa inte medger. !

Kulturen har endast 3 procent av hela den kommunala budgeten. Personligen tycker jag att det är skamligt att Ystad som har sagt sig vara en kulturkommun inte kan lägga 4 procent på kulturen.

Det är förstås när det kommer till pengarna som problemen uppstår. Givetvis ska äldreomsorg och annan social verksamhet prioriteras, men 3 procent till kultur? Räfsan går back med 1,4 miljoner per år och kulturbudgeten är på 3,5 miljoner totalt. Då har vi både föreningsstöden och museerna att ta hand om. Nu ska vi spara så vi har bara 3 miljoner.

Prioriteringarna är svåra för fullmäktige och kommunstyrelse. Jag vet att man försöker se över kostnader överallt och vi måste ju ha en budget i balans. Men det uppstår en del märkligheter.

För att inte bara jämföra oss med Räfsan som är en populär samlingsplats, så kan jag nämna ett en ny sopbil kostar över 3 miljoner. Invånarna vill ha allt samtidigt men politikerna ska fördela pengarna och risken är att pengarna går till de som skriker högst.!

Vad är det då vi inte har råd med i kulturnämnden?

Vi har inte råd med nytt kulturmagasin. Ystads kommun kan inte följa den nya museilagen som ju säger att vi måste förvara våra samlingar på ett sådant sätt att de inte förstörs.

Dessa samlingar är till största delen skänkta av medborgare och många är vårdade av Ystads kulturhistoriska förening som arbetar ideellt. En del föremål är redan förstörda.

Nytt kulturmagasin är nödvändigt inom denna mandatperiod. Både Trelleborg och Simrishamn har lyckats ordna nya magasin.

Här skulle vi först hyra av privat fastighetsägare, sedan ansågs det bättre med eget bygge, men det blir det inte heller.

Nu finns planer på att renovera nuvarande magasin och vara kvar där i överskådlig tid. 3 miljoner kronor som är öronmärkta till flytt av alla föremål ska nu istället användas för renovering.

Var ska vi ha samlingarna medan byggnaden renoveras? Ska vi renovera något som vi ska lämna, vi är ju uppsagda till årets slut? !

4 miljoner utöver budget har kulturnämnden fått beviljade av kommunfullmäktige, de ska nu av bokföringstekniska misstag dras tillbaka-eller kanske inte.

Det har beviljats som investeringspengar men det var tydligen fel eftersom en del gått till projektledare och digitalisering för att man ska veta vad man har att flytta. Pengarna är klubbade av fullmäktige 2018. !

Detta är en konstig cirkus. Eftersom liberaler är med och styr kommunen så får vi också bära hundhuvudet för cirkuskonsterna. Arbetet med förberedelser inför flytten har påbörjats innan vi har någonstans att flytta.

Som ledamot i kulturnämnden har jag informerats om att kommunens ledning skulle skjuta till pengar men sker inte. Arbetet med att hitta nytt magasin påbörjades förgäves.

Jag vill påpeka att Liberalerna har två mandat och ingen större makt i detta sammanhang.

Det som händer, eller rättare sagt inte händer, är en mycket märklig hantering av skattemedel, Ystads kulturhistoriska förenings och Konstmuseets samlingar och av medborgarnas möjligheter att ta del av vår kulturhistoria.

Saga Bitkover-Norman (L).

!