GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Saga Bitkover-Norman: Spara hellre in på politiker än på biblioteket

Det kan inte vara enkelt att vara ”fritidspolitiker” i dag. Mot ersättning per timme sitter politikern på sin nämnd och är ansvarig för de beslut som tas. Där sitter de som är intresserade av att göra något bra för samhället enligt just deras politiska uppfattning.
Ystad • Publicerad 25 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Biblioteket Ystad
Ystads stadsbibliotek
Biblioteket Ystad Ystads stadsbibliotekFoto: Peter Hellemarck

Nu ska det sparas, pengarna räcker inte till allt som behövs. Precis som för företagen och i det privata livet så påverkar elpriserna och de andra kostnadsökningarna alla beslut.

Vad ska man spara på? Förutom naturskolan så får klostret (vårt stadsmuseum) vara utan chef.

Jag citerar YA: ”Styret föreslår också en del besparingar på bibliotek, klostret och konstmuseet.

En halv miljon kronor som tidigare budgeterats för flytten av kulturmagasinet sparas automatiskt in eftersom flytten försenats.” Att jag citerar beror på att jag inte längre sitter i kulturnämnden ( numera kultur- och fritidsnämnd) och har insyn i besluten. Jag får lita till journalistiken.

Att det inte blir något nytt kulturmagasin i år heller, för allt som Ystads invånare skänkt, förvånar mig inte. Det är bara sådär sex-sju år det diskuterats. Synliggörandet av våra fornlämningar som det beslutats om i kommunfullmäktige för minst fyra år sedan, kommer det inte hända något med denna mandatperiod heller.

Det allvarligaste är väl ändå att man sparar på biblioteket. Vårt bibliotek går emot trenden med ökat antal besökare-har gjort i alla fall-hur ska det bli nu?

Ystads kommun har satsat på när-öppna filialer. Vid sidan av nöjesläsning så kan studera och forska genom biblioteksservicen i sin hemby.

Bibliotek är också en lagstadgad verksamhet som kommunen är skyldig att ha och när man ändå ska ha denna verksamhet ska det väl inte snålas på?

Med tanke på alla ökade kostnader förstår jag att det är sänkt inomhustemperatur i samtliga kommunala byggnader och att man förutom att spara på kulturen spar på idrotten. Eller hur?

Simhallen kanske behöver stängas någon dag i veckan?

Annars finns ett besparingsförslag som visserligen är marginellt, men alla bäckar små gör som bekant en stor å: Minska på politikerantalet i kommunen.

Saga Bitkover-Norman, konstnär, antikvariatsinnehavare och politiskt oberoende

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.