Annons
Insändare

Sara Anheden och Ida Bornlykke (S): Det vore en idé om ni också prata med personalen

Svar till Marianne Åkerblad (M) efter hennes inlägg ”Nöjd personal gör ett bättre jobb” i YA 26 maj.
Tomelilla • Publicerad 29 maj 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Äldreboende.
Äldreboende.Foto: Thomas Johansson/TT

Ja, kommunstyrelsens arbetsutskott och personalutskottet har ansvar för arbetsmiljön. Nämnderna har ansvar för verksamheten och i detta fall är det planeringen av verksamheten som leder till att personalen mår dåligt.

Det går därför inte att svära sig fri från de problem som organiseringen av heltid som norm i Tomelilla kommun lett till för personalen. Vård- och omsorgsnämnden borde rimligen planerat sin verksamhet på ett sådant sätt att arbetsmiljöproblemen aldrig uppstått.

Annons

I ett mejl i början av april efterfrågade en grupp arbetstagare från olika delar av vård- och omsorgsverksamheten ett möte med oss där de ville delge sina upplevelser av heltid som norm och bristen på dialog och delaktighet i samband med schemaläggningen.

Mötet hölls på arbetstagarnas fritid via länk under högst ordnade former. Eller vad är det vård- och omsorgsnämndens ordförande menar med möten under ordnade former?

Visst är brukarna en viktig del av nämndens verksamhetsområde, men utan personalen står man sig ganska slätt. Det vore därför en idé om företrädare från den styrande minoriteten i Tomelilla kommun togs sig tid och satte sig ner och lyssnade på personalens berättelser.

Berättelser om hur deras privatliv slås sönder, om stressen att med kort varsel hoppa in på annan enhet, om hur brukarna påverkas av schemaläggningen och om hur de upplever att arbetsgivaren utnyttjar lagstiftningen till max för sin egen vinning samtidigt som de själva får ut minimum ledighet.

När gränsen är nådd för vad personalen orkar vad händer då med brukarna och vård- och omsorgsnämndens verksamhet?

Sara Anheden (S), oppositionsråd, Tomelilla

Ida Bornlykke (S), ordförande Socialdemokraterna Tomelilla

Annons
Annons
Annons
Annons