Annons
Insändare

Sara Anheden och Inger Åbonde (S): Argument om uthyrningspolicyn är tagna ur luften

Det är inte förvånande att Anders Larsson (C) och Bertil Fredlund (M) i Österlenhems styrelse försvarar uthyrningspolicyn. Det som är märkligt är att resten av insändaren (”Vi följer de regler och direktiv som finns i YA 31 julli) bygger på argument tagna ur luften.
Tomelilla • Publicerad 7 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Österlenhem ger förtur till vissa.
Österlenhem ger förtur till vissa.Foto: Jenni Dahlgren

Ja, tiderna har förändrats och allmännyttan har fått en annan innebörd, men ni påstår alltså att er egen branschorganisation, Sveriges allmännytta, far med osanning när de skriver ”Allmännyttan är kommunala bostadsföretag över hela Sverige med uppgift att erbjuda goda hyresbostäder för alla – oavsett inkomst, ursprung, ålder och hushållstyp. Bostadsföretagen ska ta ett aktivt samhällsansvar och samtidigt bedriva verksamheten enligt affärsmässiga principer”?

Tillsammans med Lund och Båstad är Tomelillas Österlenhem de enda allmännyttiga bostadsföretag i Skåne som uttryckligen säger att man i första hand hyr ut till egna kommuninvånare. Det är intressant att två borgerliga företrädare som i övrigt förespråkar fri konkurrens försvarar denna linje.

Annons

Att jämföra Österlenhems sociala ansvar med MKB:s är som att jämföra ett äpple med en potatis. Av MKB:s regler framgår: ”Din inkomst efter skatt ska vara minst en och en halv gånger månadshyran. Om hyran är 5 000 konor ska din inkomst efter skatt vara minst 7 500 kronor”/.../ ”Om din inkomst efter skatt inte är minst en och en halv gånger månadshyran har du möjlighet att hyra lägenhet om du istället har ett kapital motsvarande minst fem årshyror och en inkomst efter skatt som är minst 0,5 gånger månadshyran”.

Det är ju en fördel om man läser hela. Dessutom går listan på godtagbara inkomster hos MKB inte att jämföra med Österlenhems.

Om ni hade velat ta det sociala ansvar som åligger er hade ni haft MKB:s hyrespolicy som föredöme. Varken MKB, Ystadbostäder, Simrishamnsbostäder eller Sjöbohem har lika trångsynta uthyrningsregler som Österlenhem.

I samtal med tjänstepersoner på socialförvaltningen i Tomelilla kommun kan vi inte göra någon annan bedömning än att Österlenhem inte har något som helst intresse av att vara en medspelare.

Det vore kanske bra om bolagets ordförande tillsammans med familjenämndens ordförande tog ett samtal med personalen inom socialtjänsten för att reda ut hur ett samarbete egentligen borde se ut.

Under hösten ska Tomelilla kommun besluta om nya ägardirektiv för Österlenhem. Socialdemokraterna kommer då se till att kravet på socialt ansvar skärps och att bolaget blir det allmännyttiga bostadsföretag som man ska vara.

Men eftersom ”Österlenhem förbehåller sig rätten att fritt erbjuda och välja hyresgäst” spelar väl regler och beslut inte någon större roll.

Sara Anheden (S)

Inget Åbonde (S)

Tomelilla

Annons
Annons
Annons
Annons