Insändare

Sara Anheden och Robert Buhre: Barn och äldre ska inte behöva betala för högerns skattesänkningar

Att det är tuffa tider för de svenska hushållen råder det ingen tvekan om. Inflationen gör att pengarna inte längre räcker till. För landets regioner och kommuner ser det inte mycket ljusare ut. Under 2023 tvingas Tomelilla kommuns verksamheter dra ner med 22 miljoner kronor. 2024 lär bli än värre.
Tomelilla • Publicerad 3 maj 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD), Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) och Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) på väg till gemensam pressträff, i riksdagens presscenter.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD), Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) och Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) på väg till gemensam pressträff, i riksdagens presscenter.Foto: Jonas Ekströmer/TT

När högerregeringen och Sverigedemokraterna lanserade vårbudgeten lös statliga bidrag till kommunerna med sin frånvaro. I stället tvingas barnen betala priset för den ekonomiska krisen.

Det är barnen som drabbas när föräldrarna inte får lönen att räcka till mat och hyra eller betala terminsavgiften till fritidsaktiviteter. Det är de barn med störst behov av hjälp och stöd i skolan som drabbas när kommunerna tvingas säga upp lärare.

Socialdemokraterna i Tomelilla valde i sitt budgetförslag för 2023 att sänka överskottsmålet, för att på så sätt sänka besparingskraven inom välfärden med 6,5 miljoner. Pengarna var tänkta att användas främst för att rädda verksamheten inom skola, arbetsmarknad och vård- och omsorg.

Tyvärr valde alliansen, med stöd av Sverigedemokraterna en annan linje.

I ekonomiska kristider är det viktigt att se till så att samhället håller ihop, då måste välfärden vara som starkast. Det är nu vi behöver se till så att barn och ungdomar har en meningsfull fritid och skydda dem från att hamna i social utsatthet.

När regeringen och SD prioriterar skattesänkningar före stöd till kommunerna riskerar detta slå hårt mot barn, unga och äldre i Tomelilla kommun. Redan nu ser vi hur avgifterna i kulturskolan höjs.

När besparingar ska göras inom barn och utbildning riskerar barngrupperna bli större och lärartätheten minska. Vi ser med oro på utvecklingen av skolresultaten i kommunen.

För de äldre riskerar ensamheten öka och kvaliteten försämras med färre personal i vården.

En socialdemokratiskt ledd regering har, under såväl Corona-pandemin som under de första månaderna av Rysslands invasionskrig i Ukraina, visat sin förmåga att hantera kriser.

Trots ekonomiskt tuffa lägen var man angelägna om att kommuner och regioner skulle klara sig och att de svagaste i samhället skulle skyddas.

För oss som socialdemokrater är en rättvis fördelning av skattepengarna av yttersta vikt. Vår devis har alltid varit, ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

Det är dags att prioritera rätt, våra barn och äldre kan inte fortsatt betala priset för högerns skattesänkningar.

Sara Anheden, gruppledare i kommunstyrelsen för Socialdemokraterna Tomelilla

Robert Buhre, ordförande Socialdemokraterna i Tomelilla