GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sara Anheden: Varför är brottsligheten värst i länder där straffen är hårdast?

Inför valet verkar det pågå en kapplöpning om vem som kan komma på flest straff som måste skärpas. Men om hårdare straff är lösningen på all form av brottslighet är ju frågan varför det pågår kriminalitet i länder som fortfarande tillämpar exempelvis dödsstraff?
Kriminalitet • Publicerad 30 juli 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skjutning i Trelleborg, S:t Nikolaikyrkan, polisen, trelleborg
Skjutning i Trelleborg, S:t Nikolaikyrkan, polisen, trelleborgFoto: Alva Andersdotter

Brottsligheten utgör ett hot mot hela det demokratiska samhället. För att komma till rätta med kriminaliteten krävs många olika åtgärder, på flera olika områden.

Som socialdemokrater är vi tydliga med att straffen ska vara kännbara, men vi måste också arbeta med de brottsförebyggande åtgärderna. Människors tro på framtiden går förlorad när gäng och kriminalitet blir ett alternativ.

Vi menar att det mest effektiva för att hindra unga människor att välja kriminalitet är att erbjuda något som är bättre. Det är att ge unga möjligheter att lyckas med utbildningen, en meningsfull fritid, ett första jobb och att kunna flytta hemifrån.

Det handlar också om att tidigt fånga upp de unga som är i riskzonen att hamna i kriminella kretsar.

De senaste åren har ungdomsgruppen, Soffta, polisen och kommunens socialtjänst förtjänstfullt arbetat med Tomelilla kommuns ungdomar.

Ett stort antal fritidsaktiviteter arrangeras och när de ser en ungdom på glid, åker polisen och ungdomsgruppen hem på ett oanmält samtal med vårdnadshavarna och ungdomen.

Det är ett förebyggande arbete med tydlig inriktning att ungdomar aldrig hamnar i kriminella miljöer. Det förhindrar också att någon annan människa utsätts för brott.

När tävlingen om vilka partier som kommer på flest straff att skärpa pågår, finns det fortfarande bara förlorare i samhället.

Brottsoffret och dess anhöriga som får sina liv förstörda av en kriminell handling får inget bättre liv för att förövaren får hårdare straff. Den kriminelle har redan innan brottet utförts förlorat sin framtidstro och det är redan bevisat att hårdare straff inte leder till mindre brottslighet. Titta på USA!

Det är föräldrarna, skolan och samhället som bär ansvar för att ge barn och unga en tro på att lyckas i livet. En tro på att utbildning, jobb och eget boende är möjligt och en bättre väg än kriminalitet.

Sara Anheden (S), Tomelilla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.