Annons
Insändare

Satsa på djur och natur mot psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa kostar samhället mer än vad alkohol och tobak gör – tillsammans. Det visar sammanställningar som Institutet för samhällsekonomi (IHE) och Ramboll gjort.
Skåne • Publicerad 16 april 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Davidshjortar på Eriksberg, Per-Arne Ohlsson, Rune Andersson, davidshjort, hjort, djur, natur, Eriksbergs Vilt och Natur.
Davidshjortar på Eriksberg, Per-Arne Ohlsson, Rune Andersson, davidshjort, hjort, djur, natur, Eriksbergs Vilt och Natur.Foto: Johan Hultgren

Hela 160 miljarder kronor, varje år, beräknas samhällskostnaderna för psykisk ohälsa uppgå till. Och då har vi inte ens nämnt det mänskliga lidandet.

Det finns en behandlingsmetod som har visat sig vara effektiv för människor som drabbas av hotande eller konstaterat utmattningssyndrom, det som vanligt vis brukar kallas för att bli ”utbränd”.

Annons

Metoden kallas Medicinsk Naturunderstödd Terapi (MNT). Det är ett samlingsnamn för medicinska behandlingsformer som använder natur och djur som behandlingsmiljö.

Den första svenska MNT-anläggningen i Sverige skapades för över tjugo år sedan här i Skåne. Den slog upp sina portar vid SLU Alnarp, och använde trädgård, natur och djur (kaniner, höns, hundar och katter) tillsammans med ett medicinskt team av arbetsterapeut, fysioterapeut och psykoterapeut i behandlingen.

Det är idag dokumenterat att tränade vårdhundar skapar bättre trivsel och lindrar psykiska besvär inom vården. När det gäller människor med utmattningssyndrom finns det starkt forskningsstöd kring både Trädgårdsterapi och Hästunderstödd terapi.

En annan variant av att låta människor tillfriskna genom att ta aktiv del av natur och djur, finns i Region Skåne. Det kallas för Naturunderstödd rehabilitering på landsbygden och gårdarna kallas för NUR-gårdar. Idag finns det totalt åtta sådana gårdar i Skåne.

På dessa gårdar sker ingen terapibehandling av patienterna, istället ligger allt medicinskt ansvar kvar hos till exempel vårdcentralen. Fokus på gården är aktiviteter utifrån den verksamhet som bedrivs på gården. Det kan röra sig om att ta hand om odlade råvaror men också promenader i naturen.

Vi hoppas på och arbetar för att behandlingsformen – att mildra den psykiska ohälsan med hjälp av djur och natur – ska kunna erbjudas på fler platser runt om i Skåne, till fler personer.

För oss handlar det om att få fler läkare att upptäcka att gårdarna är ett alternativ till traditionell medicinering. Och att få fler opinionsbildare och politiker att se fördelarna med att investera i en behandlingsform som långsiktigt hjälper människor att komma tillbaka till livet och arbetslivet.

Om vi ser på det krasst samhällsekonomiskt: Det finns 160 miljarder skäl till att göra allt vi kan för att minska den psykiska ohälsan. Därför vill vi erbjuda fler skåningar att få hjälp av gårdar med djur och natur.

Annette Linander (C)

Regionstyrelsens 1:e vice ordförande samt regionråd, Region Skåne

Annons

Cristina Husmark Pehrsson

Grundare Stiftelsen Natur och hälsa; före detta socialförsäkringsminister

Patrik Grahn

Grundare Stiftelsen Natur och hälsa; professor i landskapsarkitektur

Annons
Annons
Annons
Annons