Annons
Insändare

Sigun Rix: Vaccinationer och de glömda barnen med narkolepsi

I det enorma nyhetsflödet om corona och vaccin är de narkolepsidrabbade barnen en förvånansvärt bortglömd grupp. Det är tydligen fritt fram att fördöma de ovaccinerade utan att nämna att en del har mycket dåliga erfarenheter.
Skåne • Publicerad 20 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Barn med narkolepsi
Barn med narkolepsiFoto: Mats Holmertz

2010 uppmanade dagligen Anders Tegnell (då från Socialstyrelsen) alla att vaccinera sig mot svininfluensan. Sen drabbades barn av narkolepsi, en livslång neurologisk sjukdom. ”Ingen kunde förutse detta”, sa socialminister Hägglund.

I en artikel i Svenska dagbladet den 27 november 2013 berättade Tore Scherstén, professor emeritus i kirurgi, tidigare huvudsekreterare i Statens medicinska forskningsråd, samt ledamot av Kungliga vetenskapsakademin, om att vaccinet Pandemrix var förbjudet i USA på grund av biverkningarna.

Annons

Varningarna kom innan vaccinationerna startade och talade för neurologiska åkommor. Detta berättade inte Tegnell för svenska folket.

Enligt Scherstén var det också känt att det kan dröja innan symptom uppkommer. Han fick reda på att den tyska regeringen beslutat att regeringsledamöterna, militären och utlandsplacerade tjänstemän inte skulle vaccineras med Pandemrix, utan med ett annat vaccin.

När Der Spiegel avslöjade detta sa enbart 12 procent av tyskarna att de tänkte vaccinera sig mot svininfluensan.

Men i Sverige var vaccinet redan inköpt och svenska myndigheter hade undertecknat ett kontrakt som frånsade vaccinföretaget allt ansvar för eventuella biverkningar. (Svenska dagbladet 27 november 2013)

600 personer har anmält till Läkemedelsverket att de drabbats av narkolepsi och 430 personer har skickat en skrivelse till staten och krävt skadestånd. Här påpekades ”felaktiga lugnande besked om vaccinets ofarlighet”. (YA 14 september 2019).

Sex av tio svenskar vaccinerades mot svininfluensa, i Tyskland knappt var tionde. Länderna visade dock samma dödlighet; 0,31 per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsinstitut. Någon förklaring har inte getts. (Skånska dagbladet 2012).

Magnus Rasmussen, professor i infektionsmedicin, är en av alla de forskare som ser risker med att vaccinera barn mot Covid 19. ”Det finns inga långtidsuppföljningar”, ”man har aldrig använt mRNA-vaccinet tidigare” och få barn blir allvarligt sjuka, (SkD 29 september 2021).

Ovanstående är hämtat från mina urklipp. De är inte bara ”rykten på nätet”.

Sigun Rix, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons