Annons
Insändare

Simrishamnsliberaler: 50 år med ”farliga” kärnkaften utan en enda allvarlig incident

Hasse Bengtssons (S) insändare (”Liberaler som aldrig hört talas om Tjernobyl eller Harrisburg”) om kärnkraftens betydelse för vår elproduktion i Sverige berättar inte från var elen ska komma. Istället för att svara på skillnaderna mellan att producera el och hålla uppe effektnivåerna i våra elsystem, så berättar han om hur farlig kärnkraften kan vara enligt honom.
Skåne • Publicerad 4 mars 2021 • Uppdaterad 9 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Barsebäcks kärnkraftverk vars sista reaktor stängdes av 2005. *
Barsebäcks kärnkraftverk vars sista reaktor stängdes av 2005. *Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Vi har haft kärnkraft i Sverige i 50 år och ännu har ingen allvarlig incident inträffat med ens ett uns omvärldspåverkan eller ekonomiska konsekvenser. Vi har haft ren el efter det att vi bytt olja mot kärnkraft.

I efterdyningarna av oljekrisen byggde Sverige ut sitt kärnkraften vid sidan av vattenkraften. Med billig och säker elproduktion har vi byggt vårt välstånd.

Annons

Säkerheten i våra svenskbyggda kärnkraftverk kan inte jämföras på samma dag med exempelvis Tjernobyl som hade en exotisk konstruktion utrustad med en grafitmodererad reaktor utan inneslutning och därtill med stora organisatoriska problem.

Naturkatastrofer med jordbävningar och tsunamivåg på 15 meter kan man inte göra mycket åt men indikerar att kärnkraft inte passar överallt. All industriell verksamhet, inklusive kärnkraften, är förenad med risker och miljöpåverkan. Därför måste man väga risker mot nytta.

Framtida reaktorkonstruktioner kommer dessutom att kunna använda gammalt kärnavfall som nytt bränsle. Inte med ett ord berättar Hasse Bengtsson (S) eller Miljöpartisterna var basproduktionen ska komma ifrån. Istället ska vi lägga ner kärnkraften i förtid och istället köpa brunkolsel från Polen och el från våra grannländer.

Det gör att Skåne går baklänges in i framtiden där vi snart hamnar i långa elavbrott som Texas nyligen hade. Det blir dyrt (titta på elräkningen) och smutsigt. När vindkraftverken är fastfrusna och solkraften översnöad måste vi ändå ha en effektnivå dimensionerad för den tuffaste vinterdagen då vi förbrukar som mest el. Det går inte att bortse från denna verklighet.

Vid årsskiftet lades Ringhals-1 ner och man fick återstarta det oljeeldade Karlshamnsverket tre veckor senare för att kompensera bortfallet. Det vittnar om ett politiskt magplask befriat från planering och ansvar. Vi häpnar också över att läsa att S+MP hellre vill stänga kärnkraftverk i förtid än att rädda planeten undan klimatkatastrof?

Jan Rejdnell (L), Sven Olof Andersson Hederoth (L)

Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons