GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Simrishamnspolitiker: Att bo kvar hemma ska vara ett av flera alternativ

I Sverige gäller kvarboendeprincipen inom äldrepolitiken sedan länge, vilken innebär att den enskilde ska kunna bo hemma i sin ursprungsbostad så länge som möjligt.
Simrishamn • Publicerad måndag 00:00 • Uppdaterad måndag 15:29
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att bo hemma så länge som önskvärt på ett värdigt sätt måste vara en målsättning.
Att bo hemma så länge som önskvärt på ett värdigt sätt måste vara en målsättning.Foto: Pontus Lundahl/TT

I sin bostad ska då personlig omvårdnad och sjukvård ges efter behov. Detta är en bra princip, och motsvarar de tankar de flesta av oss har om hur vi själva vill ha det ordnat under våra sista år i livet.

För en betydande andel av oss som uppnår hög ålder kommer det emellertid att bli svårt att bo på detta sätt när Alzheimers sjukdom eller andra funktionshindrande hjärnsjukdomar drabbar oss. Då kan det vara tryggt att kommunens sociala nätverk också innefattar de särskilda boendena där de gamla-sjuka-sköra kan få tillsyn och hjälp dygnet om.

Vi ska vara glada åt våra särskilda boenden och se till att de är väl fungerande och ha väl utbildad personal, som tycker om att arbeta med de äldsta.

Mellan dessa två grupper – de som trivs med att bo hemma och kan få hjälp där vid behov och de som behöver särskilt boende – finns det emellertid ett glapp i vårt nuvarande system.

Tidigare fanns det ålderdomshem där de fick bo som hade svårt att röra sig, de som hade andra sjukdomar som gjorde förflyttningar svåra eller att deras hjärtan inte orkade med att gå utanför det egna hemmet. De kunde få lite hjälp med det lekamliga men framför allt kunde de slippa ensamhet och få en meningsfull samvaro med likasinnade.

Idag saknas alltför ofta denna mellanform av boende, även om det också finns goda exempel på lyckade lokala projekt, som exempelvis bogemenskapen i Hammenhög (kollektivboende) och konceptboendet Cypressen på samma ort.

Dessa typer av mellanboenden har många fördelar framför ensamboenden, som vissa fall av den drabbade nästan kan kännas som ett fängelse.

Vi vill behålla kvarboendeprincipen i så hög grad som möjligt för de som vill det och vi vill behålla våra särskilda boenden för de som behöver denna omvårdnad.

Till detta vill vi emellertid arbeta för att fler mellanboenden kan öppnas – gärna i privat regi – så att de som i första hand behöver social gemenskap när benen bär dåligt slipper vara ensamma.

Åke Andrén-Sandberg, Liberalerna

Carl Göran Svensson, Centern

Anne-Li Roshagen, Kristdemokraterna

Jeanette Ovesson, Moderaterna

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.