Annons
Insändare

Sjöbomoderater: Har Sverigedemokraterna läst själva rapporten om skolorna?

Replik på SD Sjöbos inlägg i YA 17 januari ”Beklaglig utveckling i Sjöbos skolor”. Det är intressant att ledamöterna från Sverigedemokrater väljer att hänvisa till en tidningsartikel om en revisionsrapport, inte själva rapporten. Särskilt med tanke på att de som ledamöter i Familjenämnden givetvis har tillgång till denna rapport. Inom skolans värld är källa och källkritik tämligen viktigt.
Sjöbo • Publicerad 21 januari 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nästa år kommer antalet högstadieelever i Sjöbo kommun att öka med cirka 40 personer.
Nästa år kommer antalet högstadieelever i Sjöbo kommun att öka med cirka 40 personer.Foto: Mark Nordvall Hanlon

I revisionsrapporten framgår det att Sjöbo kommun i flera hänseende har en likvärdig skola med avseende på hur resurser fördelas utifrån elevernas förutsättningar och behov.

Revisorerna konstaterar också att åtgärder vidtagits under senare år för att ytterligare åstadkomma en bättre likvärdighet, till exempel ett kommungemensamt högstadium och en förändrad resursfördelningsmodell som tar större hänsyn till olika socioekonomiska förutsättningar hos eleverna. Revisorerna uttrycker till och med att de ser positivt på denna förändring.

Annons

Vid en revision kommer det givetvis alltid att framkomma saker som kan förbättras. Det ligger i uppdraget. I denna rapport handlar de huvudsakliga synpunkterna främst om de underlag och analyser som kommer oss politiker i nämnden till handa. De anses inte ge nämnden tillräckligt bra förutsättningar och förståelse för att kunna vidta aktiva och adekvata åtgärder för att säkerställa likvärdigheten i skolan.

Givetvis tar vi till oss dessa utvecklingsområden, men det är också viktigt att ta fasta på och lyfta fram det som vi gör bra i verksamheterna. Inte bara fokusera på det negativa.

Precis som insändarna hade vi självklart önskat att vi kunde uppvisa en högre andel behöriga lärare. Det är en fråga som vi, precis som många andra kommuner, ständigt kämpar med och ett arbete har påbörjats med att ta fram en långsiktigt kompetensförsörjningsplan.

Kopplingen ledamöterna från Sverigedemokraterna gör till beslutet om familjenämndens delegationsförteckning i maj ter sig aningen märklig.

Det är inte så att nämnden på något sätt beslutat att delegera alla frågor till tjänstepersonerna och vi förstår faktiskt inte hur insändarna kommit till den slutsatsen. I delegationsförteckningen anger nämnden vilka beslut som tjänsteorganisationen kan fatta utan att tillfråga nämnden. I princip är det uteslutande beslut om ren verkställighet, vem som får besluta om utbetalning av försörjningsstöd och vem som har rätt att besluta om tillgång till skolskjuts för att nämna några.

De beslut som inte anges i delegationsförteckningen hamnar per automatik i nämnden.

Den enda förändring som gjordes på skolområdet i maj jämfört med tidigare var att skolchefen för gymnasie- och vuxenskola fick rätt att besluta om att yttra sig positivt till Skolinspektionen om huruvida Sjöbo kommun eventuellt kan godkänna en huvudman för en fristående gymnasieskola. Vid ett negativt yttrande går ärendet till nämnden. Knappast den stora förändring som insändarna vill påskina.

Allt detta borde ledamöterna från Sverigedemokraterna veta, men givetvis kommer vi i presidiet ta till oss deras synpunkter och jobba vidare med att försöka bli tydligare i vårt sätt att kommunicera och hur vi ser på familjenämndens uppdrag.

Susan Melsen (M), ordförande familjenämnden, Sjöbo

Göran Fröjd (M), vice ordförande familjenämnden, Sjöbo

Annons
Annons
Annons
Annons