Annons
Insändare

Sjöbopolitiker: Vi föreslår en Lennart Nyströms gata

I Sjöbo har vi Malenas park till minne över Malena Persson och om henne skrev tidningen Folket att ”En kvinna med ruter i, är onekligen änkefru Malena Persson i Sjöbo.
Sjöbo • Publicerad 4 maj 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För något över 30 år sedan tjänade hon som bondpiga och öppnade därpå en liten ägg- och smöraffär. Grundfonden till denna utgjorde knappt 100 kronor.

Hennes företag kröntes med en framgång öfver all förväntan. Hon öppnade sedemera en diversehandels- och manufakturaffär i först Blentarp, sedan i Sjöbo.

Annons

På förstnämnda ställe i Blentarps by köpte hon en vacker egendom, af henne numera bebygd med utmärkta, i herrgårdsstil hållna byggnader samt inköpte i Sjöbo därpå hus och jordtomter, hvarpå hon låtit uppföra karderi-, spinneri- och väverifa-briker, bageri- och handelslokaler. Härom året uppförde hon invid järnvägsstationen i Sjöbo ett af trak-tens ståtligaste hotell och under detta år har hon helt nära detsamma låtit uppföra ett tegelbruk af om-fattande dimensioner.”

Men i Sjöbo kommun har vi också en annan person som gjort oerhört mycket för bygden.

Under hela ens uppväxt vajade N-flaggorna och bilar med N syntes överallt i kommunen och hur fantas-tisk var det inte 2012 när Nyströms bygg startade upp igen och N flaggorna och N bilarna kom tillbaks.

Likaså, många är de som vars föräldra, kompisar och själva arbetat hos Lennart Nyström och många i Sjöbo är det som bor i hus byggda av Lennart Nyström och fortfarande ägs många fastigheter av Leny.

Lennart Nyström har haft stor betydelse genom åren, och är en av anledningarna till att vår kommun är vad den är idag.

Vi tycker det är hög tid att uppmärksamma Lennarts värv för Sjöbo och föreslår att vi visar detta med att döpa om Hotelgatan till Lennart Nyströms gata.

Jörgen Jönsson (C) och Magnus Weberg (M)

Annons
Annons
Annons
Annons