1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sjukhuspolitiker: Manifestation mot förslag som inte finns

Socialdemokraterna i sydöstra Skåne anordnar en manifestation mot ”nedskärningar på sjukhuset i Ystad”. Att det inte finns ett enda beslut om några personalneddragningar vid lasarettet bekymrar inte socialdemokraterna.
Socialdemokraterna i Skurup, Simrishamn, Tomelilla, Ystad och Sjöbo har intensifierat sitt samarbete med målet att vinna valet 2022. Lena Axelsson, Karl-Erik Olsson, Axel Olsson, Roger Jönsson och Roland Viking planerar nu en gemensam manifestation mot nedskärningarna inom sjukvården.

För oss är det märkligt att protestera mot något som inte är aktuellt. Men kanske är det snarare ett tecken på den egna idétorkan. Det är viktigare för oppositionen att skapa en bild än att arbeta med innehållet.

För att vi ska klara framtidens sjukvård måste vi jobba smartare. Att jobba smartare kan handla om att se över processer så att patienterna inte behöver komma in på extra besök. Det kan också handla om att bättre rutiner för prover och röntgen.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Det finns en bred politisk enighet om att vården ska komma ut så nära patienten som möjligt. Till exempel är sjukhus ofta inte det bästa för våra multisjuka äldre.

Detta är en av omställningarna som vi nu jobbar intensivt med och det kommer att leda till att våra resurser används mer effektivt. Det är också därför som Allians för Skåne gör en stor satsning på primärvården under denna mandatperioden.

Vi satsar på ett fördjupat samarbete med Skånes universitetssjukhus. Vi kan hjälpa varandra att jobba mer effektivt och att vara en attraktiv arbetsgivare som både kan erbjuda spets och bredd för sin personal.

Vår största långsiktiga utmaning är kompetensförsörjning. Det faller på sin egen orimlighet att vi i det läget skulle effektivisera genom att säga upp personal. Istället vill vi ge personalen fler och smartare verktyg.

Trots liknande ambitioner för den skånska sjukvården så hände ingenting för att driva på utvecklingen under förra mandatperioden då S styrde regionen. Istället tog vi över en ekonomi i ruiner och ett akut behov av nya arbetssätt.

Under vårt första år i Ystad sjukhusstyrelse har vi kommit att se att det finns många områden för förbättring och utveckling. Ofta går effektiviseringar till och med hand i hand med ökad kvalitet. Men det är en tuff resa.

Vi i politiken kan göra stor skillnad genom att ha övergripande målsättningar men framför allt genom att vara lyhörda för personalen. De sitter på många av de bra idéerna för hur vi gör saker bättre och klokare.

Ogrundade antagande om att säga upp personal är falsk ryktesspridning. Att ordna manifestationer är en sak. Att på allvar ta sig an de utmaningar som skånsk sjukvård står inför är något helt annat.

För utan en ekonomi i balans kan vi inte långsiktigt garantera skåningarna den välfärd de har rätt att förvänta sig. Genom att hitta nya smarta sätt att arbeta och genom att ta vara på digitaliseringens möjligheter kan lasarettets ekonomi komma i balans.

Malin Henriksson (L)

Ordförande sjukhusstyrelse Ystad

Åsa Ekblad (M)

1:e vice ordförande sjukhusstyrelse Ystad

Eva Clausson (C)

Ledamot sjukhusstyrelse Ystad

Ann-Li Roshagen (KD)

Ersättare sjukhusstyrelse Ystad

Läs mer

Sommarporträttet

Scenografen som fick nog av Rom och flyttade till Ystad

Nu renoverar Francesca Goretti saluhallen.

Tomelilla

Österlen: Mus orsakade strömavbrott

En mus orsakade på tisdagsförmiddagen ett strömavbrott i Södra Björstorp.

Sport

Handboll: Detta kunde IFK:s norrmän om Ystad

Löfvén dock ett okänt namn för nyförvärven.

Simrishamn

Bilinbrott vid turistattraktion

Polisen uppmanar bilägare att tömma bilen själva.

Miljö

Anmälde grannens solcellsanläggning – länsstyrelsen avslår ärendet

Hävdar att solcells-utsikten gör huset omöjligt att hyra ut.

Kristianstad

Skåne: Fler fall av TBE i Skåne och fästingsäsong året om

Flera platser i nordöstra Skåne räknas som riskområden.