GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skillinge leje samhällsförening: Bevara skogen i Skillinge – till hävdvunnen nytta och nöje

Under försommaren framkom att Sveaskog ville avyttra en elva hektar stor skogsfastighet söder om Skillinge, det vill säga från Skillinge badbrygga och söderut utmed med kusten.
Skillinge • Publicerad 23 juli 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att det populära naturområdet lades ut till försäljning som ”havstomt” har fått både Skillingebor och politiker att reagera.
Att det populära naturområdet lades ut till försäljning som ”havstomt” har fått både Skillingebor och politiker att reagera.
Foto: Malin Palm

Försäljningen avbröts, då det visade sig att ansvarig mäklarfirma använt tvivelaktig information om vad marken skulle kunna användas till.

Fastigheten ska dock fortsatt säljas. Simrishamns kommun har erbjudit Sveaskog att köpa skogsfastigheten för 2,5–3,5 miljoner kronor, men detta pris tycks inte tillräckligt.

Det kan verka en aning märkligt med tanke på att fastigheten endast kan betraktas som en skogsfastighet innehållande ett antal riksintressen, bland annat riksintresse för friluftsliv, naturvård, kulturmiljöstråk särskilt värdefulla kulturmiljöer och Riksintresse för kustzon, vilket också tydligt framgår av kommunens översiktsplan från 2015.

Värdet för marken som skogsfastighet understiger vida de av Sveaskog begärda 5,5 miljoner kronorna. Har Sveaskog ändå på något sätt bibringats tro att hela, eller delar av, fastigheten ska kunna exploateras i en inte alltför avlägsen framtid?

Det är viktigt att kommunen nu tydligt visar att marken inte kommer att kunna användas för annat än det den är avsedd för idag.

Skogen bör bli ett naturreservat med kommunen som ägare och med stöd av länsstyrelsen, som tidigare uttryckt att området inte får exploateras.

Låt Skillinge och dess invånare få behålla en för dem ovärderlig skog, som sedan lång tid tillbaka används för rekreation och friluftsliv.

Skogen har dessutom en mycket rik både flora och fauna, vilket vad gäller floran bekräftats vid en nyligen genomförd undersökning av en styrelsemedlem från Lunds Botaniska trädgård.

Skillinge leje samhällsförening

Malin Andersson, ordförande

Anders Nyman, vice ordförande

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.