unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Skönmålningar löser inte vårdens problem

Maria Nyman Stjärnskog (S) försöker i en insändare (YA, 2 maj) ge sken av att hon och hennes rödgröna kollegor utvecklat vården i rätt riktning. Med tanke på den kris som pågår är det ett ganska provocerande försök.
Foto: Christine Olsson/TT
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Visst händer bra saker, och det ska vi tacka den kunniga personalen för. Men på flera helt avgörande punkter har Stjärnskogs ledarskap misslyckats.

Ingen skönmålning i världen kan förändra det – för människor känner av det, inte minst här i Ystad. Här har det rödgröna styret minskat vårdplatserna radikalt och låtit bli att bygga upp alternativ.

Ystad lasarett tillhör idag de sjukhus som har det tuffast landet. Överbeläggningarna ligger på 18 stycken per 100 vårdplatser. När Stjärnskog tog över var samma siffra 3.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Det är en skandalös utveckling som nästan saknar motstycke och som medför dålig arbetsmiljö, försvårar rekrytering och utgör en risk för patienternas säkerhet. Denna utveckling nämner Stjärnskog inte i sitt inlägg.

Hon nämner heller inget om växande väntetider i östra Skåne under rödgrönt styre. Allt för långa köer skapar dagligen oro och lidande för patienterna och präglar tyvärr stora delar av vården. Akuten i Ystad är påtagligt överbelastad.

Så här kan det inte fortsätta. Det krävs fler vårdplatser, en starkare primärvård som avlastar, stimulansmedel för att korta köerna och en arbetsmiljö där man lyssnar mer på personalen.

I grunden menar vi dock att hela systemet har fallerat. Därför kräver vi kristdemokrater ett nationellt helhetsgrepp där sjukhusvården övergår från regioner och landsting till att styras av staten.

Vårdens styrning måste bli effektivare och mer jämlik. Bostadsorten kan inte få vara avgörande för om du får en patientsäker vårdplats eller inte.

Men det första steget är att på allvar erkänna problemen. Gör man inte det riskerar utvecklingen fortsätta i fel riktning.

Lars Lundberg (KD)

Regionfullmäktigeledamot, Lövestad

Per Einarsson (KD)

Andre vice ordförande sjukvårdsnämnd Kryh