1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Skönmålningar löser inte vårdens problem

Maria Nyman Stjärnskog (S) försöker i en insändare (YA, 2 maj) ge sken av att hon och hennes rödgröna kollegor utvecklat vården i rätt riktning. Med tanke på den kris som pågår är det ett ganska provocerande försök.
Foto: Christine Olsson/TT

Visst händer bra saker, och det ska vi tacka den kunniga personalen för. Men på flera helt avgörande punkter har Stjärnskogs ledarskap misslyckats.

Ingen skönmålning i världen kan förändra det – för människor känner av det, inte minst här i Ystad. Här har det rödgröna styret minskat vårdplatserna radikalt och låtit bli att bygga upp alternativ.

Ystad lasarett tillhör idag de sjukhus som har det tuffast landet. Överbeläggningarna ligger på 18 stycken per 100 vårdplatser. När Stjärnskog tog över var samma siffra 3.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Det är en skandalös utveckling som nästan saknar motstycke och som medför dålig arbetsmiljö, försvårar rekrytering och utgör en risk för patienternas säkerhet. Denna utveckling nämner Stjärnskog inte i sitt inlägg.

Hon nämner heller inget om växande väntetider i östra Skåne under rödgrönt styre. Allt för långa köer skapar dagligen oro och lidande för patienterna och präglar tyvärr stora delar av vården. Akuten i Ystad är påtagligt överbelastad.

Så här kan det inte fortsätta. Det krävs fler vårdplatser, en starkare primärvård som avlastar, stimulansmedel för att korta köerna och en arbetsmiljö där man lyssnar mer på personalen.

I grunden menar vi dock att hela systemet har fallerat. Därför kräver vi kristdemokrater ett nationellt helhetsgrepp där sjukhusvården övergår från regioner och landsting till att styras av staten.

Vårdens styrning måste bli effektivare och mer jämlik. Bostadsorten kan inte få vara avgörande för om du får en patientsäker vårdplats eller inte.

Men det första steget är att på allvar erkänna problemen. Gör man inte det riskerar utvecklingen fortsätta i fel riktning.

Lars Lundberg (KD)

Regionfullmäktigeledamot, Lövestad

Per Einarsson (KD)

Andre vice ordförande sjukvårdsnämnd Kryh

Läs mer

Sport

Österlen FF imponerar: ”Gjorde ett fantastiskt jobb”

Krossade Kristianstads FC på bortaplan efter en ytterst stabil insats.

Sport

IFK Ystads damer är igång

Knapp förlust i första träningsmatchen

Biohösten

Biljett via nätet och medhavt biogodis

Det här gäller när Flora slår upp portarna igen.

Ystad

Gratis friidrottsskola — en omtyckt tradition

Samtidigt stärks gemenskapen inom klubben.

Lokal fotboll

Nya riktlinjer: Publik tillåts på lokala fotbollsmatcher

Svenska Fotbollförbundet byter strategi.

Simrishamn

Stöldförsök: Sov med öppet fönster – då försökte tjuvarna klättra in

Blev skrämda och lämnade platsen när kvinnan vaknade.