GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sköterskor: Sjukvården klarar sig inte utan undersköterskan

Varje vecka läser vi i media om kaoset inom sjukvården. Ständiga överbeläggningar med hög belastning och orimlig arbetsmängd för all personal. Ett av orden stavas underbemanning. Arbetsmiljön har omvandlats från på gränsen, till tung och slitsam för medlemmarna i Kommunal.
Skåne • Publicerad 17 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Undersköterska skriver om situationen inom omsorgen.
Undersköterska skriver om situationen inom omsorgen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vi välkomnar det beslut som den förra, S-ledda, regeringen tog om att från och med 1 juli 2023 införa skyddad yrkestitel för undersköterskor. Politikernas beslut kom till efter att Kommunals kongress 2016 beslutat om att yrket behöver regleras.

Undersköterska klingade status och framtid under 1980-talet. Det var det absoluta yrket för dig som ville jobba med sjuka människor, få ge av dig själv, finnas till för människor med olika behov, lägga om sår, ta blodprover och kunna föra unika samtal.

Men under 1990-talet skrotades en välfungerande utbildning till förmån för ett experiment där tanken var att endast sjuksköterskor skulle anställas i sjukvården medan titeln undersköterska skulle användas inom kommunens äldreomsorg.

Med tiden svängde pendeln igen och sjukvården insåg att den inte klarade verksamheten utan undersköterskan. Då var skadan redan skedd i den modifierade utbildningen till undersköterska.

De som examinerades var utbildade för äldreomsorgen. Nu behövdes de i sjukvården och utbildningen hade inte gett dem den kunskap som behövdes. Idag finns det som tur är en enhetlig, grundläggande utbildning för undersköterskor.

Undersköterskan är en av de viktigaste funktionerna i personalteamet runt en patient.

I rollen som undersköterska på en vårdavdelning är kommunikationen mellan patient och sjukvårdsteamet helt avgörande och det är undersköterskan som tolkar och uppfattar patientens signaler.

Känner patienten obehag, smärtor, stress är det undersköterskan som åtgärdar och rapporterar så att läkemedel kan justeras och rätt behandling sättas in.

Många fler behöver ges chansen att utbilda sig till undersköterskor. Och behovet är stort enligt statistiska centralbyrån kommer det enbart i Skåne att behöva anställas 40 000 nya undersköterskor fram till 2035. Det beror dels på stora pensionsavgångar, dels på en åldrande befolkning.

Den skyddade yrkestiteln är efterlängtad. Den kommer att medverka till att höja statusen för undersköterskan och förhoppningsvis locka fler till yrket som under rätt förutsättningar är ett yrke att glädjas i, bli tillfreds av och utvecklas med.

Ann-Louise Levau, undersköterska

Agneta Persson, barnsköterska

Eva Lövqvist, undersköterska

Cecilia Theander, undersköterska

Kommunal

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.