GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skurup: Varför ska vi gå över ån efter vatten?

Skurups kommun är lyckligt lottad när det gäller dricksvattensförsörjningen. Vi tar via fyra grundvattentäkter vårt vatten från Alnarpsströmmen, med mycket god vattentillgång.
Skurup • Publicerad 19 februari 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vattenverket, Stadsparken.
Vattenverket, Stadsparken.

Under den extremt torra sommaren 2018 var vi en av få kommuner i Skåne som inte hade svår vattenbrist. Vi har vatten av god kvalitet, som visserligen behöver avhärdas och luftas för svavel, men som inte kräver en massa tillsatser och liknande för att vara drickbart. Och som vi inte ens behöver pumpa upp, eftersom det kommer upp med självtryck.

Sedan tidigare finns ett beslut om att Skurups kommun ska ansluta sig till Sydvatten, den stora gemensamma vattenorganisation som stora delar av västra Skåne tillhör. Sydvatten tar sitt vatten från sjöar. Framför allt från sjön Bolmen i Småland, men också från Vombsjön och vid behov från Ringsjön.

Vi ser en rad problem med detta. Med anledning av det, så har Vänsterpartiet lämnat in en interpellation till kommunfullmäktige som handlar om att säkra det framtida dricksvattnet för kommunen. En interpellation som även Miljöpartiet och Kommunens väl står bakom. I den lyfter vi fram flera framtida utmaningar och problem med en sådan anslutning.

Visserligen är våra egna dricksvattenanläggningar i behov av en del upprustningar, som kan upplevas som kostsamma. Men Sydvatten står också inför stora investeringar bara för att säkra vattentillgången och vattenkvaliteten för de kommuner som redan är anslutna. Vi menar snarare att det kan komma att bli dyrare för oss att ta vårt vatten därifrån.

Om man ser på de problem med vattenförsörjningen som Sydvatten hade under torrsommaren 2018, så är det mer troligt att Sydvatten i en framtid skulle behöva ta vatten från Skurups grundvattentäkter, än att vi skulle behöva ta vatten från deras sjöar.

Och om det blir brist på dricksvatten i framtiden, så ligger vår kommun längst bort på ledningen från deras vattentäkter. Kommer man ens att kunna prioritera vatten till våra kommuninvånare?

Vi har ett vatten som är mycket bra och som det finns rikligt av – tillgängligt rakt under våra fötter. Varför ska vi ta anspråk på vatten som andra behöver bättre än vi? Är det inte mer humant att låta kommuner med en besvärlig dricksvattensituation få möjlighet att nyttja Sydvattens vatten?

Ska vi verkligen lämna vår självförsörjning av vatten och lägga oss i händerna på Sydvatten? Är det verkligen det bästa för oss i Skurup? Vi tror inte det.

Kicki Wieslander

Vänsterpartiet

Sven-Åke Strandberg

Kommunens väl

Maria Ivansson

Miljöpartiet

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.