Annons
Insändare

Socialdemokrater: Ännu en utredning är inte vad Ystads äldreomsorg behöver

Kommentar efter insändaren ”Klokare beslut för säker äldreomsorg” i Ystads allehanda 1 februari. Treklövern menar att de ska ta kloka beslut för en säkrare äldreomsorg. Snacka går ju.
Ystad • Publicerad 9 februari 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ljuskällan, äldreboende som just nu byggs ut.
Ljuskällan, äldreboende som just nu byggs ut.Foto: Mark Hanlon

Treklövern har påbörjat en utredning som inleddes hösten 2021 och ska vara klar 2023. Erbjudandet som ges till personalen och alla människor som är i behov av vård och omsorg är en utredning som det tar två år att färdigställa.

Om Treklövern gör som de brukar i olika beslut blir även detta arbete i god samverkan med Sverigedemokraterna. Denna utredning ska visa på ett ökat vårdbehov med utrymme för mer personal och ökad kompetens.

Annons

Svaret på den påbörjade utredningen finns redan och det har personal inom hemtjänst och boende flaggat för i flera år. Personal som har för låg lön och för dåliga arbetsförhållanden.

Under lång tid har det också flaggats för att det finns för få arbetskollegor det vill säga för lite personal. De som har valt denna yrkesinriktning vill inget hellre än att utföra sitt yrke på ett säkert och tryggt sätt och ge de boende en trygg tillvaro där varje individ känner sig sedd och bekräftad.

Det treklövern erbjuder i sin utredning är kostnadseffektiv verksamhet. En kostnadseffektivitet som försämrar arbetsmiljön och kvaliteten för människor som behöver möta personal som arbetar under stark tidsbrist på grund av ohållbara tidsschema. En konsekvens av det kan i sin tur vara att kompetent personal söker sig ifrån Ystad kommun.

Att vänta på en utredning som blir färdig 2023 och som vi redan vet svaret på det fungerar inte. Personalen inom vård och omsorg behöver förändringar nu. Ta bort delade turer, inför scheman som medför att alla orkar jobba heltid.

Med heltid som norm säkrar vi pensionerna för de som jobbar inom vård och omsorg. Heltid som norm är en tydlig jämställdhetsfråga.

Sammantaget ser vi också att det behövs en plan, men inte en plan som det har en lång utredningstid som det tar två år att komma fram till. Vi behöver personal som tycker om sitt jobb och som vill jobba kvar i Ystad.

Så säkrar vi tillgången till personal och tryggar omsorgen för de som är i behov av det. Lyssna på personal som är i verksamheten, de kan den bäst.

Magnus Arling (S) facklig ledare Arbetarekommunen Ystad

Cecilia Magnusson-Svärd (S), Oppositiionsråd

Annons
Annons
Annons
Annons