Annons
Insändare

Socialdemokrater i Simrishamn: Skattepengar till välfärd – inte till banken

Simrishamns kommun redovisar ett positivt ekonomiskt resultat på 80 miljoner.
Simrishamn • Publicerad 12 maj 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Järnvägsgatan Simrishamn
Järnvägsgatan SimrishamnFoto: Eva Sonesson

Till största delen förklaras resultatet av de miljarder som regeringen delat ut till landets kommuner. Detta för att säkerställa och öka kvalitén i välfärden och motverka de negativa effekterna av pandemin.

Vi socialdemokrater anser att pengarna ska användas ute i verksamheterna och komma såväl äldre som unga till del och inte som nu sättas på banken. Här går alltså en stark ideologisk skiljelinje mellan oss och Alliansen.

Annons

Socialdemokraterna tillsammans med oppositionspartierna föreslog 26 april i Simrishamns kommunfullmäktige, vad gällde behandlingen av årsbokslut 2020, att fullmäktige skulle tillskjuta medel till den sociala investeringsfonden med 2,2 miljoner så att den sammanlagda summan på fonden blev 6 miljoner.

Fondens medel riktar sig mot barn och ungdomar upp till 25 år och används till förebyggande insatser i projektform. En mycket väl använd social investering således för inte minst det humanistiska kapitalet, vilket på sikt även ger god utdelning för det rent ekonomiska kapitalet.

Alliansen med stöd av Sverigedemokraterna beviljade inte vårt förslag.

Vår motivering att avsätta ytterligare medel är att denna investering får vi tillbaka många gånger om och vi är övertygade om att i dessa pandemitider då psykisk ohälsa och våld i nära relationer ökat, kommer det behövas både viktiga och helt nödvändiga satsningar. Det visar som bekant alla rapporter och fakta utifrån det läge vi har.

Nu lades de medlen i botten på kassakistan i stället för att avsättas för framtiden.

Tala alltså om att det går en skarp skiljelinje mellan oss Socialdemokrater och Alliansen/SD då det gäller den ideologiska synen på vårt samhälle.

Istället för att kommunen ska tjäna pengar, menar vi att kommunen som huvudsyfte har att tjäna människor och våra medborgare.

För detta syfte är pengar för oss medlet – inte målet. Målet för oss är bästa möjliga välfärd.

Pia Ingvarsson (S)

Christer Grankvist (S)

Berit Olsson (S)

Annons
Annons
Annons
Annons