Annons
Insändare

Socialdemokrater: Minskad frihet på grund av M och SD

I dagarna har ungdomar i gymnasieåldern fått ett brev om att friheten nu minskar lite för deras del. Så är det naturligtvis inte formulerat men det är faktiskt innebörden av Moderaternas och Sverigedemokraternas beslut att ta bort ungdomsbiljetten på Skånetrafiken.
Skåne • Publicerad 1 februari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det blir dyrare att åka kollektivt, speciellt för ungdomar i Ystad.
Det blir dyrare att åka kollektivt, speciellt för ungdomar i Ystad.Foto: Sofia Åström

På ett initiativ från oss socialdemokrater har ungdomar mellan 16 och 19 år genom Skånetrafikens ungdomsbiljett kunnat åka med kollektivtrafiken för att träffa kompisar, träna, gå på konsert eller åka till skolan. Detta har varit utan avgift och gällt alla dagar och alla tider.

När nu den politiska majoriteten i Ystad ska spara pengar så sparar man in på denna frihet för Ystadsungdomarna. Samtidigt höjer Moderaternas och Sverigedemokraternas partikamrater i Region Skåne taxorna på kollektivtrafiken.

Annons

Vi förstår att det kan finnas ett behov av att spara i kärva tider, men vi måste också fundera på vem vi vill skydda från besparingar. För oss socialdemokrater tillhör barn och unga de grupper som bör skyddas.

Vi hade kunnat fortsätta ha en ungdomsbiljett i kommunen eftersom vi socialdemokrater hade den kvar i vår budget. Tyvärr valde Moderaterna och Sverigedemokraterna en annan väg och de unga får betala priset.

Rikard Larsson (s), 2:e vice ordförande i Gymnasienämnden i Ystad

Jonathan Nilsson, ordförande SSU i Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons