Annons
Insändare

Socialdemokrater: Nyetablering är ett hot mot våra nuvarande välfungerande skolor

Nordic international School (NIS) kommer till staden. Somliga kanske skålar för detta. Det gjorde i alla fall ägaren Anders Hultin, när han gick i konkurs med JB Education (John Bauer). Då lämnades 10 000 elever på bar backe. Men vad gör väl det nu när Hultin är tillbaka på banan igen.
Ystad • Publicerad 18 september 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I den här byggnaden ska Nordic International School hyra lokaler till sin grundskola som ska starta till hösten. Etableringschefen Erik Ramberg var på plats i Ystad på tisdagen för bland annat möte med kommunen.
I den här byggnaden ska Nordic International School hyra lokaler till sin grundskola som ska starta till hösten. Etableringschefen Erik Ramberg var på plats i Ystad på tisdagen för bland annat möte med kommunen.Foto: Malin Palm

NIS planerar att etablera sig i Ystad, men hur länge de stannar det vet vi inte. Det vi vet är att de ansökt om en skola för 528 elever och att dessa elever kommer att rekryteras från våra andra välfungerande skolor.

Det kan bli svårt för vissa mindre skolor att klara konkurrensen. Detta kommer i förlängningen att betyda att vi kan behöva stänga skolor. Det största hotet är mot skolorna på landsbygden.

Annons

Det finns flera problem med vinstdrivande skolor, förutom att våra skattepengar används för att generera vinst i egen ficka.

Det finns olika sätt att göra skolan lönsam. Till exempel genom att ha färre lärare med examen, att betala lägre löner eller att inte ta emot barn med särskilda behov.

För att gå in specifikt på NIS så är det flera saker som är problematiska. Ett är skoluniformen.

Många kanske höjer på ögonbrynen nu och tänker: men skoluniform är bra, det minskar mobbningen. Men hur mycket vi än letar finns det ingen forskning som stödjer detta påstående. Barn blir mobbade av en rad olika anledningar där kläderna på intet sätt är den stora orsaken.

Vi socialdemokrater har hela tiden varit kritiska till etableringen av Nordic International School. Vi anser att etableringen utgör ett hot mot de välfungerande skolor som finns i Ystads kommun idag. Det var också kultur- och utbildningsförvaltningens bedömning.

Vi socialdemokrater kommer fortsatt stå upp för välfungerande skolor i Ystads kommun där utbildning, inte vinstintresse, går först.

Anja Edvardsson (S), 2:e vice ordförande barn- och utbildningsnämnden i Ystads kommun

Adrian Magnusson (S), 2:e vice ordförande gymnasienämnden i Ystads kommun

Annons
Annons
Annons
Annons