Annons
Insändare

Socialdemokrater: Styrets passivitet är förödande för Ystads företagsklimat

Svenskt Näringslivs årliga mätning för företagsklimatet har presenterats. 16 av Skånes 33 kommuner klättrar på listan. Dit hör inte Ystad, långt därifrån. I stället tappar Ystad 61 placeringar på rankingen och ligger nu på plats 143 i det sammanfattande omdömet. Tittar man lite djupare inom specifika områden ser utvecklingen ännu sämre ut.
Skåne • Publicerad 22 september 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Paula Nilsson (M) menar att det är dags att ”kavla upp ärmarna” och arbeta på företagarvänligheten i kommunen. Flera bollar är redan i rullning.
Paula Nilsson (M) menar att det är dags att ”kavla upp ärmarna” och arbeta på företagarvänligheten i kommunen. Flera bollar är redan i rullning.Foto: Fredrik Sjöstrand

När det gäller politikers och tjänstemäns attityd till företagande liksom dialogen mellan företag och kommunens beslutsfattare har det gått rakt utför sedan det nuvarande styret tog över makten i Ystad 2018.

Från toppåret 2018 efter flera år med starkt förbättrade resultat har Ystad fram till 2023 fallit till sämsta betyget sedan mätningarna startade för över 20 år sedan. Det är fritt fall på bara fem år och är klart oroande för vår kommun.

Annons

Att dra i gång ett näringslivsråd där kommunstyrelsens presidium träffar åtta företag fyra gånger om året är knappast tillräckligt, inte heller ett servicecenter. Vi är positiva till näringslivsrådet men det behövs så oändligt mycket mer.

Det krävs till att börja med en politik med ambitioner för tillväxt och utveckling av företag och etableringar, något som helt saknas i Ystad idag. Den passivitet som präglar den politiska ledningen är skadlig för Ystad.

Vi vill se en stark dynamisk kommun där företag utvecklas och vill etablera sig, där arbetstillfällen skapas och ger ett hållbart samhälle. Vi vill inte se bottennoteringar för företagsklimatet. Företagen har sagt sitt och det är inte en smickrande bild för det nuvarande styret i Ystad.

Kevin Rasmussen (S), Karin Voltaire (S), Roger Jönsson (S)

Annons
Annons
Annons
Annons