GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Socialdemokrater: Svenska kyrkan har en viktig roll i samhället

Den 19 september är det val till kyrkans olika instanser lokalt såväl som centralt. I kyrkovalet får du som fyllt 16 och är medlem i Svenska kyrkan rösta.
Ystad • Publicerad 28 juli 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Yttergrans kyrka i Uppland. En flagga från Svenska kyrkan i förgrunden.
Yttergrans kyrka i Uppland. En flagga från Svenska kyrkan i förgrunden.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Med över fem miljoner medlemmar är kyrkan en betydelsefull aktör i samhället.

Svenska kyrkan är en av Sveriges största arbetsgivare med tusentals anställa.

För att trivas och göra ett bra arbete krävs en god arbetsmiljö. Kyrkan som arbetsgivare har ett stort ansvar att se till att det är så för varje anställd.

I mer än 1,5 år har vi alla varit drabbade av en pandemi. En pandemi som gjort personer ensamma. Man kan ha förlorat en anhörig eller en nära vän, ännu fler har levt i ensamhet pga restriktionerna. Man har inte kunnat träffas ens för att byta några ord.

Innan pandemin, men speciellt under den har Svenska kyrkan stått stadigt som en trygg punkt för alla, kanske ännu mer för alla som mått dåligt och varit väldigt ensamma. Trots restriktioner har man hittat lösningar för att nå ut och visa att kyrkan finns där för oss.

Kyrkan är också en betydande markägare och har ett viktigt kulturarv med en över tusenårig historia i vårt land att vårda.

Begravningsväsendet är också församlingarnas och pastoratens ansvar – med undantag av kommunerna Tranås och Stockholm.

Oavsett religion eller livsåskådning så är det kyrkan som finns till hands. Oavsett medlemskap eller inte betalar vi genom skattsedeln begravningsavgift. Den täcker allmänna kostnader för skötsel av begravningsplatser, kremering och gravsättning. Den är dock inte kopplad till enskilda personers begravningar.

För många av oss finns kyrkan med i olika perioder i livet. När du och din älskade ska gifta er, när ditt barn ska döpas, eller när det är dags för ett sista farväl av någon som du håller kär. Kanske vill du bara gå in och sätta dig i kyrkan och bara vara. Oavsett vem du är, vem du älskar eller vill leva resten av ditt liv med så är kyrkan en trygg central punkt för dig.

Socialdemokraterna ställer upp som samlat parti i kyrkovalet 2021. Får vi då förtroendet att styra i det politiska rummet inom kyrkans värld så kommer vi att arbeta aktivt för:

1) Att anställda inom svenska kyrkan har en god och hållbar arbetsmiljö

2) Att arbetet med diakonin utvecklas och fler diakoner anställs

3) Att kyrkan fortsätter att finnas där för alla. En öppen och jämlik folkkyrka.

4) Att vi vårdar vårt kulturarv. I kyrkan finns en betydande del av folkets historia bevarad.

5) Att religionsdialog och ekumenik lyfts fram för att stärka mångfald och respekt för mänskliga rättigheter.

Riccard Axtelius, Gruppledare och 1:a namn för Socialdemokraterna till kyrkofullmäktige i Ystad

Per-Arne Håkansson, Riksdagsledamot (S), talesperson för frågor om kyrkor och samfund

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.