Annons
Insändare

Socialdemokrater: Välfärden förutsätter fortsatt byggande

Inte på 30 år har det byggts så mycket som det görs i Sverige just nu. Den höga byggtakten har hållit i sig. Under perioden 2015–2018 påbörjades det fler bostäder än vad som byggdes under perioden 2006–2014, det vill säga under hela den moderatledda regeringens år vid makten.
Skåne • Publicerad 29 december 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En byggarbetsplats
En byggarbetsplatsFoto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Vi är stolta över att vi socialdemokrater har fått igång bostadsbyggandet. 11 procent av Sveriges BNP kommer från byggsektorn och bostadsbyggandet är en avsevärd del av byggandet.

Socialdemokraterna har därför satt upp ett mål om att påbörja en halv miljon bostäder till 2030. Med en sådan takt kan vi både bygga ifatt en stor del av det underskott som finns på bostäder och hålla igång de ekonomiska hjulen. Ett högt bostadsbyggande är viktigt för alla dem som ser fram emot att få en bostad, för jobben och för oss alla tillsammans genom att tillväxten ökar.

Annons

I den budget som de högerkonservativa, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, har drivit igenom tas det mest verkningsfulla bostadspolitiska verktyget bort ur verktygslådan utan att ersättas av något alternativ.

Investeringsstödet har bidragit till att tiotusentals bostäder har byggts runt om i landet. Ungefär 50 000 lägenheter har beviljat stöd. Lägenheterna som har byggts har haft en väsentligt lägre hyra än vad som annars skulle vara fallet.

Ystad kommer att påverkas av detta beslut genom att hyrorna i de planerade nybyggda lägenheterna blir dyrare än planerat. I Socialdemokraternas förslag till regeringsbudget för 2022 fanns fyra miljarder kronor till investeringsstöd.

Bostadskön till en bostad i Ystadbostäder är lång, det tar i genomsnitt sex år innan det blir möjligt att få bostad i allmännyttans bestånd.

Utan investeringsstöd blir det dessutom svårare för det kommunala bostadsbolaget Ystadbostäder att bygga nytt. Ystadbostäder har planerat att bygga så kallade kombohus med prisvärda nybyggda lägenheter. De skulle också kunna bygga det efterfrågade kollektivboendet för människor som vill ha gemensamhetsytor kopplat till sitt boende.

Utan investeringsstödet som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tagit bort ur budgeten försvåras detta avsevärt och hyrorna blir höga.

Vår grundlag säger att det offentliga ska trygga rätten till bostad. Bostadspolitiken är också en av de stenar som vi måste vända på för att komma tillrätta med den otrygghet som finns i vårt land.

Att vi då gemensamt finansierar delar av bostadspolitiken är rimligt och nödvändigt. Som socialdemokrater menar vi nämligen att bostadspolitiken är en del av den generella välfärdspolitiken.

Ola Möller (S) riksdagsledamot (S)

Rikard Larsson (S) riksdagsledamot

Cecilia Magnusson-Svärd (S) oppositionsråd Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons