GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Socialdemokrater: Vi får aldrig glömma Utøya

Den 22 juli 2011, alltså på dagen för tio år sedan, inträffade ett terrordåd som präglades av obeskrivlig ondska. 69 personer dödades och över 100 skadades när nynazisten Anders Behring Breivik försökte utplåna Norges unga socialdemokrati.
Norge • Publicerad 21 juli 2021 • Uppdaterad 21 juli 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Utøya för tio pr sedan.
Utøya för tio pr sedan.
Foto: Scanpix

Ett fruktansvärt dåd som satte djupa spår i Norge och som släckte många unga socialdemokraters liv. Ett dåd som var resultatet av ett obeskrivligt hat mot den socialdemokrati som i över 100 år varit drivande i kampen för alla människors frihet, jämlikhet och solidaritet.

Det har gått tio år sedan terrordådet på Utøya. Såren finns dock i allra högsta grad kvar.

Många föräldrar får aldrig träffa sina barn igen. Partners, vänner och andra bekanta berövades på sina medmänniskor. Unga socialdemokrater som befann sig på ett sommarläger tvingas än idag hantera trauman och men, fysiska som psykiska från 22 juli 2011.

Många unga socialdemokrater som genom sina drömmar och visioner hade kunnat lägga grunden för stora och viktiga politiska reformer för att göra världen till en bättre plats fråntogs den möjligheten.

Hatet mot socialdemokratin och en högerextremists mål att krossa den unga norska socialdemokratin satte stopp för det.

Vi som är kvar har till uppgift att fortsätta den kamp som våra kamrater på Utøya genom våld och död berövades från att utföra. Det är vår plikt.

Vi får aldrig glömma vad som hände den 22 juli 2011. Vi får aldrig glömma det ultimata priset för högerextremisternas hat. Vi får aldrig låta minnet av alla de som föll offer för det yttersta hatet falla i glömska.

Adrian Magnusson (S), Ordförande Bellevues socialdemokratiska stadsdelsförening

Isabelle Strandhagen (S), Ordförande SSU Ystad

Roger Jönsson (S), Ordförande Ystads Arbetarekommun

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.