unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Socialdemokraterna i Tomelilla: Politik handlar om att vilja och att ha ambitioner

På initiativ från den socialdemokratiska fullmäktigegruppen i Tomelilla genomfördes en debatt om samhällsplanering i Tomelilla.
Torget i Tomelilla. En hel del tomma affärslokaler.
Torget i Tomelilla. En hel del tomma affärslokaler.
Foto: Sprisse Nilsson
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vandrar man längs Tomelillas gator är tomma affärslokaler en vanlig syn, eller affärslokaler som istället används som bostäder. Med anledning av detta ville vi socialdemokrater höra minoritetens visioner och tankar kring samhällsutvecklingen. Någon nämnvärd debatt blev det som vanligt inte.

Den totala avsaknaden av politiska visioner blev påtaglig. Istället för att diskutera kommunens möjligheter och behov av framtida samhällsplanering blev diskussionen begränsad till myndighetsutövning och behovet av att kommunen kan hjälpa företag att starta verksamhet.

Givetvis ska Tomelilla kommun bistå och hjälpa till med företagslotsning, men det är inte kommunens ansvar att ordna fram lokaler till företag.

Det kan heller inte, som kommunalrådet försökte påskina, vara kommunens ansvar att en näringsidkares verksamhet gick i konkurs för att kommunen inte kunde ordna fram en bättre lokal.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Tomelilla kommun ska skapa förutsättningar för gott företagsklimat, men det finns lagar och regler att förhålla sig till, det kan vi inte tumma på.

Under året har frågan om att förvärva tomten där Preem-macken tidigare låg varit ständigt återkommande. Vi socialdemokrater menar att kommunen ska erbjuda sig att köpa tomten för 500 000 kronor.

Det är kommunen som äger parkeringen till Coop. Oavsett vad Coop väljer att göra med sin butik i framtiden, finns det ett värde i att kommunen ha rådighet över hela området. Något annat är för oss ologiskt.

Politik handlar om att vilja. Vilja handlar om att ha visioner.

Utifrån svaret på vår interpellation inser vi att det finns mycket kvar att jobba med när det gäller samhällsplanering. Vi menar att detta är samhällsbyggnadsnämndens huvudsakliga uppgift.

Det vore därför bra om nämnden till exempel tog initiativ till olika trygghetsvandringar där politik, tillsammans med polis och kommuninvånare ger sig ut i byn på kvällar och tittar på olika områden som behöver utvecklas. I detta arbete behöver även våra barn och unga involveras.

Inger Åbonde (S)

KF-gruppledare

Sara Anheden (S)

Oppositionsråd

Läs mer

Så sen är ambulansen hos dig

Nyheter

Så sen är ambulansen hos dig

Når inte tidsmålet i en enda kommun. ”Det kan ju handla om liv”.

Så sen är ambulansen hos dig

Kristianstad

Så sen är ambulansen hos dig

Når inte tidsmålet i en enda kommun. ”Det kan ju handla om liv”.

Medan du sov: Här är nattens händelser – container satt i brand

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – container satt i brand

Containerbrand i Kristianstad. Saknad kvinna hittad välbehållen.

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.