Insändare

Socialism är förtryck

Politik Artikeln publicerades
pengar
pengar

Många är vi, som växt upp i Sverige, som när vi lämnar gymnasiet tycker att socialismen är rätt ok. I vår ungdom var vi skyddade från omvärlden och slagorden ”ta från de rika och ge till de fattiga” känns rätt för en ungdom som växt upp med Robin Hood på julafton.

Men om man alltid gör denna omfördelning så tar man pengar från de uppfinningsrika, hen som uppfann ett läkemedel kan inte få mer resurser så hen kan uppfinna en ännu bättre cancerkur till exempel.

Jag själv studerade ekonomi uppe i Luleå och kom där i kontakt med statsvetare och andra unga som undrade om där finns något mer eller undrade hur allt fungerar i andra länder.

Här vill jag svänga över till författarinnan Ayn Rand, som jag upptäckte under min studietid på universitet, men som borde vara med i läroplanen på gymnasiet.

Ayn Rand är författare av The Fountainhead (Urkällan) och Atlas Shrugged (Och världen skälvde). De är idépolitiska romaner som skildrar individens kamp mot förtryckande överhet.

Ayn Rand föddes 1905 i Sankt Petersburg och hennes far var en rysk-judisk apotekare som fick sin verksamhet beslagtagen av den sovjetiska staten. Från Ayn Rand får vi således insändarens rubrik, att socialism är förtryck.

Om man läser Ayn Rand så inser man att socialism går ut på att socialisterna anser att folk lever fel och är dumma. Därför är det upp till dem, den självutvalda ”eliten”, att bestämma hur folk bör leva (alkoholdebatten på arenan är ett lokalt exempel).

Gemene man ska arbeta och betala in skatt, sen ska socialisterna fördela dessa pengar efter sitt tycke.

Kommunister vill införa detta system med våld medan socialisterna genom reform. Vi Moderater anser att den som bäst känner sin familj och dennes behov är familjen själv.

Ayn Rand skapade även en egen filosofi kallad objektivism som; ”Sammanfattningsvis menar objektivismen att mänskliga varelser, genom att använda sina sinnen, kan göra sig medvetna om en objektiv verklighet, att förnuft är det väsentliga för att bearbeta perceptioner, samt att det moraliska syftet med var och ens liv bör vara att sträva efter att tillgodose sitt eget rationella egenintresse för att på så vis uppnå lycka.”

Det Moderata partiet är ett parti för de liberalkonservativa. En del är mer liberala, medan andra är mer konservativa, men det är här vårt parti har sin grund.

Att individen ska få växa och söka lyckan och på så sätt kommer andra även att frodas. Moderaterna är partiet för tron på individen, att ansträngning ska löna sig och att en liten men hård stat är bäst för alla.

Clifford Härstedt (M)

Ystad/Luleå

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.