SPF och PRO Simrishamn: Hur kunde vi förlora specialistvården?

Invånarna och politikerna i Simrishamns kommun fick via Ystads Allehanda information om att en upphandling var gjord och att en del verksamheter kommer att försvinna från Simrishamn till Skurup, som tydligen numera ligger i Östra Skåne.
Skåne • Publicerad 13 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kollage: Specialistvård flyttar från Simrishamn till Skurup. Capio Geriatrik som tog över driften av Simrishamns sjukhus förra året förlorade upphandlingen om ortopedi, gynekologi och öron-näsa-hals. I februari nästa tas verksamheten över av företaget Vimera som öppnar i Skurup.
Kollage: Specialistvård flyttar från Simrishamn till Skurup. Capio Geriatrik som tog över driften av Simrishamns sjukhus förra året förlorade upphandlingen om ortopedi, gynekologi och öron-näsa-hals. I februari nästa tas verksamheten över av företaget Vimera som öppnar i Skurup.

Samtliga partier och politiker i Simrishamn gjorde en gemensam skrivelse i november till regionen om att man ville ha en dialog. Ännu har man inte fått något svar på detta, och det är skandal.

Det har sagts att det skulle komma en lösning, men i februari flyttar verksamheten. Så svaret blir väl att – det är för sent.

Ortopedi Skåne ville etablera sig i Simrishamn och tittade på lokaler samt hade en dialog med Capio om att köpa utrustningen. Svaret blev: Denna är inte till salu utan ska kastas – därför kan ortopedi i Skåne inte bedriva någon verksamhet i Simrishamn.

Enligt det svar vi fått från politiker i regionen så var det inga andra diskussioner under upphandlingen än att det skulle ligga i Simrishamn.

Hur kunde då upphandlingen sluta på detta vis? Är det bara vissa politiker som har sista ordet?

Det är tydligen inte regionen som ska svara för den vård som bedrivs i Simrishamn utan Capio som styr och ställer som de vill.

Finns det inget avtal om vården de ska ge till innevånarna på Österlen?

Akuten är borta och ändring av mottagningar och mycket mer. Hoppas att innevånarna lägger detta på minnet till nästa gång man går till val. Finns bara ett ord att sammanfatta med, stor skandal

I Simrishamn är en stor del av befolkningen över 65+ och många har svårt att ta sig till Skurup. Det tar cirka en och en halv timme till Skurup (om nu tågen går).

Troligen kommer många att använda sig av fritt vårdsökande (eller är detta också borttaget för oss). Ystad och Kristianstad kommer att få en hårdare belastning.

Region Skåne borde ta en dialog med berörda kommuner när man fattar så här stora förändringar som påverka hela kommunen med arbetstillfällen och skattekronor.

Leif Lindstrand, PRO Simrishamn

Jan Björk, SPF Simrishamn

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.